Sari la conținut

Elon Musk a recunoscut că suferă de o tulburare de spectru autist. ”Am reinventat mașinile electrice și am trimis oameni pe Marte. Credeați că sunt un tip normal?”

Din cuprinsul articolului

Elon Musk a recunoscut că suferă de sindromul Asperger, o tulburare de spectru autist. În timpul monologului său de deschidere al emisiunii, Musk, CEO excentric şi controversat al Tesla şi SpaceX, s-a referit la sine ca fiind „prima persoană cu sindromul Asperger care a găzduit Saturday Night Live”.

”Nu veau să jignesc pe nimeni, dar am reinventat mașinile electrice și am trimis oameni pe Marte cu o rachetă. Credeați că sunt un tip normal și relaxat?”, a declarat Elon Musk.

Conform asociaţiei AutismSociety, sindromul Asperger (cunoscut şi sub numele de Tulburare Asperger) a fost descris pentru prima dată în anii 1940 de medicul pediatru vienez Hans Asperger. Mulţi profesionişti au considerat că sindromul Asperger este pur şi simplu o formă mai uşoară de autism şi au folosit termenul „autism înaltă funcționalitate” pentru a descrie aceşti indivizi.

Tulburarea Asperger a fost adăugată în Manualul de Diagnostic şi Statistic al tulburărilor mintale (DSM-IV) al Asociaţiei Americane de Psihiatrie, ca o tulburare separată de autism. Cu toate acestea, există încă mulţi profesionişti care consideră tulburarea Asperger o formă mai puţin severă de autism.

Simptome

Ceea ce distinge tulburarea Asperger de autismul clasic sunt simptomele sale mai puţin severe şi absenţa vorbirii întârziate. Copiii cu tulburare Asperger pot fi afectaţi doar uşor şi au frecvent abilităţi lingvistice şi cognitive bune. Pentru observatorul neantrenat, un copil cu tulburare Asperger poate părea doar un copil tipic care se comportă puţin diferit.

Simptomele apar devreme. Dacă sunteți mama sau tatăl unui copil care are Asperger, este posibil să observați că nu poate face contact vizual. De asemenea, s-ar putea să descoperiți că cel mic se simte inconfortabil în situații sociale și nu știe ce să spună sau cum să răspundă atunci când cineva îi vorbește.

S-ar putea să lipsească indicii sociale care sunt evidente pentru alți oameni, cum ar fi limbajul corporal sau expresiile de pe chipurile oamenilor. De exemplu, este posibil să nu-și dea seama că, atunci când cineva își încrucișează brațele și se încruntă, este supărat.

Un alt semn este că poate exprima puține emoții. Este posibil să nu zâmbească atunci când este fericit sau să râdă la o glumă. Sau poate vorbi într-un mod plat și robotizat.

Dacă un copil are această afecțiune, poate repeta de mai multe ori un subiect care îl interesează. De asemenea, ar putea face aceleași mișcări mereu.

Celor cu sindromul Asperger nu le place schimbarea. De exemplu, pot mânca aceeași mâncare la micul dejun în fiecare zi sau pot avea probleme cu trecerea de la o clasă la alta în timpul orelor de școală.

Diagnosticarea

Dacă observați semne ale bolii la copilul dumneavoastră, mergeți la medicul pediatru care vă poate îndruma către un expert în sănătate mintală specializat în TSA, cum ar fi:

  • Psiholog. Ei diagnostichează și tratează problemele emoționale și de comportament;
  • Neurolog pediatru. Tratează afecțiunile creierului;
  • Pediatru în dezvoltare. Este specializat în probleme de vorbire și limbaj și alte probleme de dezvoltare;
  • Psihiatru. Are expertiză în cazul problemelor de sănătate mintală și pot prescrie medicamente pentru a le trata.

Tulburarea este adesea tratată de o echipă de specialiști.

Tratament

Fiecare copil este diferit, deci nu există o abordare unică de tratament. Este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoit să încerce mai multe terapii pentru a găsi una care să funcționeze.

Tratamentele pot include:

  • Pregătirea abilităților sociale,
  • Logopedie,
  • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC),
  • Educație și formare a părinților.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel