Sari la conținut

Elon Musk, anunţ şocant. Ce se va întâmpla cu omenirea în următorii 10 ani

implant creier
Sursă foto: Connect
Elon Mask, despre implantul cu cip in creier

Magnatul Elon Musk a făcut un nou anunţ şocant despre viitorul omenirii şi crede că, în următorii 10 ani, milioane de oameni vor folosi implanturi cerebrale Neuralink.

„Dacă totul merge bine, în câțiva ani, sute de oameni vor avea Neuralink, peste 5 ani – zeci de mii îl vor avea, iar în următorii 10 ani – milioane de oameni vor avea implanturi Neuralink”, a scris miliardarul pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter).

Cipurile vor permite unei persoane să devină un cyborg

Startup-ul Neuralink a fost creat de Musk în iulie 2016 și se ocupă cu dezvoltarea de cipuri care pot fi implantate în creierul uman. Miliardarul crede că astfel de dispozitive vor permite unei persoane să devină un cyborg, capabil să reziste inteligenței artificiale și, de asemenea, îi vor ajuta pe oameni să învețe să controleze un computer folosind puterea gândirii.

Pe 28 ianuarie, compania Neuralink a implantat pentru prima dată un implant în creierul uman. La începutul lunii august, Musk a anunțat că implantul a fost efectuat pe un al doilea pacient. Dispozitivul permite unei persoane paralizate să controleze un computer.

Neuralink a declarat că cel mai recent participant la primul său studiu pe oameni al tehnologiei a fost capabil să îndeplinească noi sarcini cu ajutorul gândurilor, cum ar fi proiectarea de obiecte 3D cu ajutorul software-ului de proiectare asistată de calculator (CAD).

Elon MUsk
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Participantul a fost capabil să proiecteze și să imprime un suport personalizat pentru încărcătorul său Neuralink folosind interfața creier-computer, un proces care era imposibil cu tehnologiile de asistență pe care le folosise anterior. El a putut, de asemenea, să joace un joc video care necesită de obicei două joystick-uri separate pentru a controla personajul.

Tehnologia le va permite oamenilor să fuzioneze cu inteligența artificială?

Primele implanturi s-au axat pe persoanele cu tetraplegie, deși Musk susține că tehnologia va permite într-o zi oamenilor să fuzioneze cu inteligența artificială pentru a spori performanțele creierului și ale corpului.

Aplicațiile potențiale includ streamingul de muzică direct în creier și îmbunătățirea vederii pentru a vizualiza noi părți ale spectrului de lumină, potrivit lui Musk, însă unii neurocercetători susțin că astfel de capacități sunt la decenii distanță și prezintă riscuri de hacking și atacuri cibernetice.

Neuralink a declarat că intenționează acum să adauge o funcționalitate îmbunătățită implanturilor cerebrale utilizate în studiile pe oameni, dezvoltând noi algoritmi care pot recunoaște intenția scrisului de mână pentru a permite introducerea mai rapidă a textului.

„Aceste capacități ar ajuta nu numai la restabilirea autonomiei digitale pentru cei care nu își pot folosi membrele, ci și la restabilirea capacității de comunicare pentru cei care nu pot vorbi, cum ar fi persoanele cu afecțiuni neurologice precum scleroza laterală amiotrofică (ALS)”, se arată în ultima actualizare a progreselor Neuralink.

Cum funcţionează noile dispozitive

Cipurile – care au fost testate iniţial pe maimuțe – sunt concepute să interpreteze semnalele produse în creier și să transmită informații către dispozitive prin tehnologia Bluetooth.

Cu toate acestea, experții au avertizat că implanturile cerebrale ale Neuralink vor avea nevoie de teste extinse pentru a depăși provocările tehnice și etice dacă vor deveni disponibile pe scară largă.

În comentariile publice făcute de-a lungul anilor, Musk a detaliat o viziune îndrăzneață pentru Neuralink: atât persoanele cu dizabilități, cât și cele sănătoase vor merge în unități de cartier pentru inserții chirurgicale rapide a unor dispozitive cu funcții care variază de la vindecarea obezității, autismului, depresiei sau schizofreniei până la navigarea pe internet și telepatie.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel