Sari la conținut

Primul pacient cu cip cerebral, surprins în timp ce juca șah cu puterea minții VIDEO

implant creier
Sursă foto: Connect
Elon Mask, despre implantul cu cip in creier

Neuralink, compania de cipuri cerebrale a lui Elon Musk, a prezentat primul său pacient care mișcă un cursor pe un computer cu ajutorul unui dispozitiv implantat.

Într-o transmisiune în direct de nouă minute pe X, fostul Twitter, Noland Arbaugh folosește cursorul pentru a juca șah online. Pacientul a fost paralizat sub umeri în urma unui accident de scufundare și a primit implantul de cip în ianuarie.

Scopul companiei este de a conecta creierul uman la computere pentru a ajuta la rezolvarea unor afecțiuni neurologice complexe.

„Operația a fost super ușoară”, a declarat dl Arbaugh în timpul prezentării, potrivit BBC.

Neuralink a prezentat un videoclip de nouă minute, în care pacientul mișcă un cursor pe ecranul unui laptop doar cu puterea minții. Imaginile îl arată jucând șah și oprind muzica de pe laptop.

Arbaugh a primit implantul în luna ianuarie și poate controla un mouse de computer folosindu-și doar gândurile, a spus Musk luna trecută.

Musk a spus anterior că scopul cipului cerebral este de a permite persoanelor cu dizabilități, precum Stephen Hawking, „să comunice mai repede decât un licitator”.

El a susținut, de asemenea, că cipul ar putea să trateze obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia.

„Operația a fost foarte ușoară. Am fost externat după o zi. Nu am tulburări cognitive”, a spus Arbaugh în videoclipul difuzat pe platforma de socializare X, referindu-se la procedura de implantare.

Arbaugh a spus că „practic renunțasem la jocul Civilization VI, dar voi mi-ați dat posibilitatea să fac asta din nou și am jucat timp de opt ore în acea zi”.

„Mi-a schimbat deja viața”, a mai spus bărbatul.

Viitorul medicinei cu ajutorul tehnologiei

Cu toate acestea, Arbaugh spune că noua tehnologie „nu este perfectă” și că „s-au confruntat cu unele probleme”. „Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este sfârșitul călătoriei, mai este mult de lucru, dar mi-a schimbat deja viața”, a adăugat el.

Compania Neuralink, pe care Musk a înființat-o ca entitate de cercetare medicală în 2016, își propune să revoluționeze modul în care persoanele cu dizabilități interacționează cu lumea.

Tehnologia folosită în cazul lui Noland Arbaug implică un proces de implantare, prin care un robot inserează electrozi sub formă de fire în creier, permițând comunicarea directă între activitatea neuronală și dispozitivele de calcul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel