Sari la conținut

Emoțiile negative și mâncatul compulsiv. Mihaela Bilic: „Mâncarea determină secreția unor substanțe de liniștire”

Alimentatia corecta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Concluzii inedite ale cercetătorilor la Congresul Național de Medicină a Stilului de Viață

Emoțiile negative pot schimba comportamentul alimentar. Anumite persoane apelează la mâncatul compulsiv atunci când se confruntă cu stări negative și stres. Acest lucru este cauzat de modul în care creierul nostru percepe mâncarea, fiind un fel de confort pentru minte și organism.

Creierul nostru asociază mâncarea cu perioada copilăriei, în care simțeam grija și siguranța celor din jur. De aceea, atunci când se confruntă cu stări negative, majoritatea oamenilor apelează la mâncare. De asemenea, alimentele consumate în această perioadă sunt bogate în zahăr și grăsimi, motiv pentru care multe persoane pot ajunge la o greutate excesivă, în funcție de propriul organism și comportamentul alimentar.

Emoțiile negative declanșează mâncatul compulsiv

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, explică modul în care emoțiile negative ne pot controla comportamentul alimentar și, implicit, greutatea.

„Mâncăm pe bază de stres. E normal.

Așa cum există o reglare energetică și nutrițională a organismului, există și o reglare alimentară a emoțiilor(RAE). În mod fiziologic, instinctiv și natural, ne folosim de mâncare pentru a ne schimba dispoziția– putem atenua emoțiile negative și întări emoțiile pozitive, mâncând.

La baza RAE există mecanisme complexe, cât se poate de normale, care ne permit să acționăm asupra intensității și duratei unei emoții. Mâncarea determină secreția unor substanțe de liniștire, care ne calmează, scad concentrația de cortizol(hormon de stres) și cresc sinteza de endorfine. Cu o condiție: produsele consumate trebuie să fie bogate în zahăr și/sau grăsime. Deci slabe speranțe să ne calmăm cu morcovi sau iaurt.

Cu alte cuvinte încetați să vă mai simțiți vinovați că mâncați atunci când sunteți stresați. Până când se va inventa o pastilă antistres, e normal să apelăm la mâncare ca să ne fie mai bine- există chiar un efect antialgic al alimentelor, uităm de durere când suntem sătui.

Asta provocare: cum să scăpăm de stres fără mâncare?!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.