Sari la conținut

Medic epidemiolog atenționează: În România nu putem discuta de imunitate de turmă! Cum este bine să se facă relaxarea restricțiilor

În România nu putem discuta de imunitate de turmă, iar cetățenii români par a zori relaxarea restricțiilor.

Câteva ţări europene au deja rezultatul primei serii de teste pentru anticorpi la noul coronavirus. Rezultatele sunt în jur de 5%, prea puțin pentru aşa-numita imunitate de turmă. În cât timp așteaptă specialiștii răspunsuri după introducerea măsurilor de relaxare și ce înseamnă imunitatea de turmă? Răspunsurile la aceste necunoscute a încercat să le afle Rador.ro, printr-o serie de întrebări adresate medicului epidemiolog Adrian Pană.

Potrivit medicului, imunitatea de turmă presupune că avem o populație majoritară care a făcut boala şi în momentul de faţă este imună la acest virus. În cazul coronavirusului, ar trebui să discutăm din studiile observate până în prezent de un procent aproximativ de 70% din populaţie.

În România, dar şi în orice altă țară, în momentul de faţă suntem extrem de departe de atingerea acestei ţinte. Deci nu putem discuta de imunitate de turma nici în momentul de faţă, nici în lunile următoare, deoarece numărul persoanelor care au fost potențial infectate pe de o parte nu este cunoscut cu exactitate; pe de altă parte,  dacă extrapolăm, din informațiile pe care le avem despre modul în care se derulează boala, în niciun caz nu este atât de mare, concluzionează epidemiologul Adrian Pană.

Sunt ţări din Europa în care măsurile de relaxare au fost luate înaintea noastră, după care au revenit asupra lor, au reintrodus măsurile restrictive, precum Spania. În cât timp se pot observa efectele măsurilor de relaxare?

Adrian Pană: Prin definiţia bolii pe care o avem până în prezent şi care e cumva agreată la nivel internaţional, o perioadă de 14 zile este suficientă pentru ca să cuprinzi un număr important de persoane care s-ar fi putut contamina.

Pentru partea de decese, distanţa e un pic mai mare, două, trei săptămâni, dar este extrem de important ca atunci când porneşti măsurile de relaxare să o faci gradual. Pe de o parte, pentru că ai nevoie să știi de unde anume au apărut cazurile noi, în condițiile în care are loc creșterea, din ce sector de activitate, pentru a putea să iei măsurile cele mai punctuale după ce acest lucru s-a întâmplat.

În condiţiile în care relaxarea numită gradulă este făcută în paralel pentru mai multe domenii sau sectoare de activitate, devine mai dificil să identifici de unde anume a început să crească numărul de cazuri noi şi asta implicit duce după aceea la o restrângere din nou a anumitor posibilități de mobilitate mai importantă decât dacă s-ar cunoaște mult mai concret locul de unde a pornit creşterea numărului de cazuri noi, atenționează medicul epidemiolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.