luni, mai 23, 2022

”S-a terminat pandemia,” doar o declarație care sună bine, din punct de vedere politic, atrage atenția Octavian Jurma. Epidemiologul român susține că că ”ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni.”

”Avem veşti bune dar incidenţa la 1,000 şi numărul zilnic de cazuri rămân la valori foarte ridicate şi de aceea prudenţa trebuie să rămână prioritatea fiecăruia dintre noi până revenim peste tot pe verde. Harta de sus este harta incidenţei oficiale care colorează harta în roşu. Incidenţa naţională este 14.85, mult peste vârful de 10.63 al valului Delta. Incidenţa la 1,000 este un indicator de stare.

Te-ar mai interesa: Greșeala comună care afectează organismul! „În pri...

Mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1

Ne arată unde suntem. Această hartă este motivul pentru care discuţiile despre relaxare sunt premature. Daca eşti în val, momentul în care te opreşti să tragi aer în piept este când ieşi din val, nu în timpul valului, chiar dacă creasta valului a trecut.

Din fericire, harta de jos produsă cu ajutorul indicatorului ARM7, este motivul pentru care atât guvernul, cât şi noi, avem motive se credem că vom ajunge în curând la limanul valului 5-Omicron. ARM7 (alerta relativă mobilă ) este un indicator de trend. Ne arată încotro mergem. ARM7 este cel mai sensibil indicator de trend pe care îl folosesc şi ne arată tendinţa în interiorul intervalului de 14 zile al RI1K14 (incidenţa la 1,000)”, explică Jurma.

Te-ar mai interesa: Beneficiile neștiute pe care le au MĂSLINELE. DE c...

”În acest ritm vom coborî cu media sub 10,000 de cazuri pe zi săptămână viitoare şi sub 5,000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1.

Avem aşadar un contrast puternic între situaţia alarmantă în care ne aflăm şi viteza rapidă cu care coborâm care ne poate dezechilbra emoţional din cauza mesajelor contradictorii pe care le primim. Simplificat însă putem înţelege datele astfel: Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni”, exolicp epidemiologul.

Te-ar mai interesa: Alimentele minune care trebuie consumate zilnic de...

Vaccinează-te şi cu boosterul

”Uitaţi de bazaconiile cu „s-a terminat pandemia”, sunt doar „declaraţii politice” (adică habar nu au dar sună bine). Nu ştim dacă s-a terminat sau nu pandemia, o să aflam abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val şi că mai avem un pic până suntem în toţi siguranţă”, adaugă el, îndemnând în cotinuare la purtarea măştii şi la vaccinare.

”Ignoră şi mesajele că „vaccinul nu mai e necesar pentru că am atins imunitatea de turmă prin infectare”, sunt tot „declaraţii politice”. Vaccinează-te şi cu boosterul indiferent daca ai trecut sau nu prin boală”, conchide Octavian Jurma.

Te-ar mai interesa: Experții au descoperit în ce oraș a apărut prima d...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private