Sari la conținut

Epidemiologul Emilian Popovici: este sau nu necesară a treia doză de vaccin? Controversele în jurul acestei decizii

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

România va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin, din cauza răspândirii variantei Delta, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie.

Vor faccu prioritate a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie tratați anterior și care se află în faza post-terapie oncologică, dar și cei care au factori de risc agravanți, care nu țin de afecțiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie. Alte categorii sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale. Dasemenea, pacienți cu imunodeficiențe moderate sau severe, datorate imunodeficiențelor primare, cum sunt pacienți cu HIV în orice stadiu.

Progresiv, vor fi vaccinate și celelalte categorii de persoane, cu condiția să fi trecut 6 luni de la prima schemă de vaccinare și să nu fi trecut prin boală.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, conf. univ. dr. Emilian Popovici, a declarat, , că doza a treia de vaccin anti-COVID are două beneficii importante.

„Cel mai important este acela că readuce eficacitatea vaccinului la nivelul la care a fost atunci la varianta Alfa, când toţi eram surprinsi de eficienta de 95%. Este un lucru impoortant că protecţia faţă de infectie creste din nou la un nivel foarte ridicat.

De asemenea, se întăreşte şi protecţia faţă de formele grave care oricum este la un nivel foarte ridicat. Dacă în Israel, la 9 milioane de locuitori s-au confruntat în urmă cu câteva săptămâni, cu 10-11 mii de infecţii noi avand o populaţie cu o acoperire vaccinală de 70%, nu trebuie să ne mire ceea ce se întâmplă la noi acum.

Fiecare epidemie în cadrul unei pandemii are o curbă ascendentă, are un vârf şi o curbă descendentă. Noi ne aflăm acum pe curba ascendentă şi această curbă ascendentă, în opinia mea, va continua undeva până la jumătatea lunii octombrie. Depinde de populaţie cum înţelege să respecte măsurile recomandate la această ora. Măsurile pe hârtie nu protejează pe nimeni.

Ele trebuie să fie puse în practică şi aplicate, şi de felul în care autorităţile vor reuşi să impună respectarea măsurilor şi să vină cu seturile de măsuri cele mai potrivite. Deci, în funcţie de asta va fi evoluţia pandemiei, epidemiei, în cadrul pandemiei la noi”, a spus epidemiologul Emilian Popovici la Antena 3.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.