Sari la conținut

EPILAREA. Cu lama sau cu lumină?

Îndepărtarea părului de pe corp aduce multe beneficii… sociale și la nivel personal. Că mergem la piscină, la plajă sau pur și simplu pentru o stare bună, epilarea este demult intrată în obiceiurile femeii, dar și ale bărbatului

Carmen Anghel

Iată câteva procedee de epilare, unele devenite deja „clasice”: lama de ras (mai nou aparatul de ras), ceara fierbinte, ceara rece, aparatele electrice. Mai nou putem beneficia de epilarea cu impulsuri de lumină -cu laser sau cu IPL, metode folosite în general, la cabinete specializate. Dar au apă- rut și aparate pe care le putem utiliza acasă. Numai că, atenție, ne spun specialiștii, trebuie să învățăm să utilizăm aceste aparate. Contează foarte mult tipul de piele, tipul de păr și cantitatea de lumină cu care „omorâm” firul de păr nedorit.

Important de reținut

Dr. Alin Nicolescu, dermatolog, ne atrage atenția că în cazul metodelor clasice apare frecvent riscul de foliculită. Adică, după epilare, locul se umple de „coșulețe”. Acestea dau și un disconfort fizic ( apar mâncărimi, mici usturimi), apare și celălalt disconfort, estetic. „În acest caz, după epilarea clasică (ceară, aparat care smulge, aparat de ras etc) se recomandă utilizarea unor geluri pentru picioare, acelea folosite pentru varice, de exemplu. Acestea vor face ca foliculita să nu mai apară”, spune dermatologul. Alt disconfort la metodele clasice (mai ales în cazul epilării cu ceară, caldă sau rece, sau chiar cu o soluție cu zahăr) este durerea. Este adevărat că nu durează mult, dar nu e deloc plăcută. Un alt e fect nedorit și neplăcut este acela că în cazul în care folosești ceară fierbinte pot apărea arsuri. Chiar există persoane care, din cauză că nu suportă durerea în cazul utilizării metodei cu ceară, preferă aparatul de ras. Dar nici el nu este recomandat. Mai ales că pot apărea leziuni ale pielii- te poți răni atunci când încerci să îndepărtezi părul! Marea problemă cu aceste metode clasice este că părul, după scurt timp, crește din nou. La ceară sau la aparate, cam în două săptămâni, iar în cazul aparatelor de ras … cam după două zile. Și chinul reîncepe. Iar în cazul epilării cu creme, chiar dacă se face ușor, acasă, fără să mai fie nevoie să mergeți la cabinetele specializate, ei bine, cremele pot da alergii unor persoane cu piele sensibilă.

Metode moderne

Acum sunt pe piață tot felul de metode de epilare definitivă „cu lumină”, de la lasere la IPL-uri. „Epilarea definitivă înseamnă o epilare a 80-90 la sută din fire. Și aceasta să nu credeți să se realizează într-o singură ședință! Procesul durează cam doi- trei ani”, spune dermatologul Alin Nicolescu, secretarul Societății Române de Dermatologie.

Ce se întâmplă?

„În epilarea cu lumină părul suportă următoarea acțiune: raza este absorbită de melanină (pigment), ajunge în interior, încălzește rădăcina și ea face un fel de implozie. Părul, cu cât este mai deschis la culoare cu atât are mai puțină melanină. Deci, acest păr este și cel mai greu de epilat. În consecință este e nevoie de mai multă lumină. Părul blond se epilează greu definitiv”, ne atrage atenția specialistul.

Când nicio metodă nu este bună

Există cazuri în care epilarea nu se recomandă, prin nicio metodă? Ei bine, trebuie să ținem seama de câteva elemente: dacă există o aluniță care are păr pe ea este bine să nu epilăm zona aceea, pentru că traumatizăm alunița. Dacă ai aceste boli nu ai voie să te epilezi definitiv Dacă există o boală – cum e lupusul – nu apelăm la metoda cu lumină, mergem la ceară. În psoriazis nu avem probleme, dar la boala varicoasă, da. „Aici sigur că nu este recomandat să utilizezi epilarea cu lumină. Toate acțiunile trebuie nuanțate”, ne atrage atenția dr. Alin Nicolescu. Și pentru liniștea tuturor este bine ca atunci când există nedumeriri, mai ales dacă persoana care dorește să se epileze știe că are o afecțiune, a pielii sau de altă natură, știe că ia medicamente (unele medicamente pot fi fotosensibilizante) și așa mai departe, indicat este să meargă la specialist, la medic. El va ști exact ce metodă se recomandă în fiecare caz. „Nu pacientul ia hotărârea, asta e clar. Dacă ai o leziune pe care tu o consideri banală, dar care poate fi ceva care devine periculos în contact cu oricare dintre metode!”. Nu vă bazați sută la sută nici pe ce zice fata de la cabinet!

Când ne epilăm?

Un lucru foarte important de care trebuie să ținem seama este în ce moment al creșterii firului de păr facem această epilare. În existența sa, firul de păr are trei faze: una de creștere, una de repaus și cea de a treia fază, cea în care cade, moare. Nu toate firele de păr sunt în aceeași fază.

1. Faza anagenă (de creștere) – acum se produce pigmentul melanic.

2. Faza catagenă ( de stagnare)- durează două –trei săptămâni;

3. Faza telogenă (de menținere)- dureaza între două și patru luni.

„În general cad cam 100 de fire de păr pe zi. Acționăm pe piele (epilăm) cam la două săptămâni, acesta este un ciclu complet al firului de păr. Concluzia: trebuie să se facă mai multe ședințe”, spune dr. Alin Nicolescu. Un alt sfat foarte important pe care ni-l dă medicul Alin Nicolescu. „Nu ne epilăm și, gata, mergem la plajă!”. Cel mai bine este ca această epilare să se realizeze cu două-trei zile înainte de a merge la plajă. Pentru că, indiferent de metodă, pielea este traumatizată! Are o ușoară inflamație. (Aici nu mai vedem eficiența aparatului de ras!) Ce trebuie să mai rețineți: epilarea definitivă … are efect în jur de 5-6 ani. După aceea reluați procesul de îndepărtare definitivă a firelor de păr nedorit.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel