Sari la conținut

Epilarea definitivă: ce presupune, ce avantaje are și ce recomandă medicul dermatolog

Epilarea definitivă. În ultima perioadă, este puțin spus că epilarea definitivă cu laser a devenit populară. Internetul abundă de oferte, apar clinici noi ca ciupercile după ploaie, dar, cu toate acestea, există foarte multe puține informații verificate sau păreri medicale avizate despre tratamentul de îndepărtare permanentă a părului cu laser.

Cât de bună este epilarea definitivă cu laser? Am stat de vorbă cu Oana Bozdog, medic primar dermatolog în cadrul clinicii SKiN MedSpa. 

1.Care sunt avantajele epilării definitive?

În afară de faptul că pacienții se bucură de o piele catifelată, fără păr, pentru totdeauna, există o serie de avantaje dermatologice, despre care nu se discută suficient, și anume: eliminarea condițiilor care încurajează apariția firelor de păr crescute sub piele și a iritațiilor provocate de lama de ras sau ceară. 

Multe persoane pot să creadă că epilarea laser este un moft, însă unii pacienți au nevoie de epilare cu laser pentru că suferă de foliculită din cauza firelor de păr crescute sub piele. Aceste fire de păr, care au tendința cronică de a crește sub piele, pot provoca infecții bacteriene, acnee, hiperpigmentare sau cicatrici cheloide.

Doar după un consult dermatologic mulți pacienți află că problema lor nu se rezolvă cu medicamente orale sau topice, ci că au nevoie doar de câteva ședințe de epilare cu laser pe față, pentru a rări foliculii piloși de pe barbă sau obraji, care încurajează instalarea acneei. Și nu discutăm doar despre bărbați în acest caz, ci și despre femei, care nu au neapărat păr vizibil la nivelul feței! 

Mai mult decât atât, în cazul epilării cu laser se elimină din start condițiile care favorizează apariția infecțiilor, cicatricilor, dar și agresarea pielii. Există anumite zone, care dacă sunt periodic agresate de către combinația ceară fierbinte și smulgere, au de suferit din punct de vedere al instalării mai rapide a laxității pielii și a ridurilor. De exemplu, epilarea mustății cu ceară înseamnă o agresiune continuă și constantă a zonei sensibile de deasupra buzelor. 

În concluzie, pe lângă faptul că nu doare, că este o investiție pe termen lung, că  este comodă și că textura pielii se îmbunătățește fără să faci ceva în acest sens,  epilarea definitivă este și un tratament pentru sănătatea tenului.

 

2. Cât de mult a evoluat tehnologia din spatele epilării definitive și care sunt punctele forte?

Epilarea definitivă cu laser a fost descoperită accidental în 1963, dar a prins cu adevărat formă la începutul anilor ’80. Cu toate acestea, teoria originală a fototermoliozei selective, dezvoltată de Anderson și Parrish, nu a generat neapărat îndepărtarea permanentă a părului. Abia în 1998, medicul dermatolog Christine Dierickx împreună cu colegii săi a reușit să găsească o soluție eficientă, testată clinic, în ceea ce privește epilarea cu laser.

De atunci, procedura de epilare definitivă a parcurs un drum lung și a câștigat o popularitate imensă. Există numeroase metode, inclusiv lumina intens pulsată, laserul cu diodă, laserul Nd: YAG, laserul Alexandrite și laserul Ruby și sute de mii de dispozitive. Dacă la început epilarea cu laser durea, dura mult – ca timp de tratament – și necesita un număr consistent de ședințe, în prezent, epilarea definitivă este rapidă și nedureroasă. 

Bineînțeles că foarte mult contează și tipul de dispozitiv laser ales, deoarece există tehnologii medicale, care au studii clinice riguroase în spate și tehnologii de tip replică, care au un potențial periculos, deoarece nimeni nu știe cum acționează pe termen lung asupra organismului. 

Există o serie de variabile ale unui dispozitiv laser, precum puterea, lungimea de undă, lățimea sau dimensiunea spotului laser, care trebuie să fie setate corespunzător. Un tratament sigur de epilare înseamnă și că producătorul echipamentului laser va învăța specialiștii din clinicile care achiziționează aparatura care sunt protocoalele de tratament sigure, cum anume se abordează diferite zone de pe corp și diferite fototipuri șamd. În cazul aparaturii ieftine, nu există așa ceva și din start se pornește cu un mare handicap, pe care, din păcate, îl plătește pacientul. 

3. Care sunt pașii unui tratament de epilare definitivă?

În primul rând, oricine vrea să apeleze la epilarea cu laser trebuie să oprească orice tip de epilare prin smulgere cu minim 4 săptămâni înainte. Adică: fără ceară, fără pensetă, fără aparat de epilare și fără cremă depilatoare, deoarece aceasta poate afecta rădăcina firului de păr! 

Pentru a îndepărta părul se poate folosi lama de ras, cu atenție. Aparatul de ras nu se împrumută și se schimbă des, după 5-7 folosiri. Inclusiv înainte de orice ședință de epilare laser, părul trebuie ras pentru a ne asigura că energia laserului ajunge la foliculul pilos și nu se concentrează ineficient pe lungimea firului de păr. 

De asemenea, nu se pot epila persoanele care s-au expus la soare, solar sau care au folosit produse de bronzare artificială a pielii cu 5-7 zile înainte și după de ședința de epilare. În cazul în care pacientul trebuie să stea afară și înainte, și după ședințele de epilare, trebuie să folosească o cremă cu factor de protecție ridicat de SPF 50+. 

Există și anumite medicamente care trebuie întrerupte cu câteva zile înainte de o ședință de epilare, însă cum fiecare pacient este unic, cea mai bună decizie este programarea la o ședință de testare pe o zonă mică. 

În clinicile SKiN din București și Corbeanca această testare este gratuită, indiferent de dispozitivul laser folosit, tocmai pentru a evalua tipul de piele (fototipul) și tipul de păr, dar și pentru a putea recomanda protocolul de tratament potrivit. Sunt multe indicații pre și post tratament pe care pacientul le primește, ca să ne asigurăm de succesul și siguranța epilării definitive. 

4. Care sunt contraindicațiile sau efectele secundare ale epilării cu laser? 

Femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care au herpes activ, infecții, plăgi deschise sau suprainfectate, escare sau cicatrici recente în zona de tratament le este contraindicată epilarea cu laser. Există rezerve și în ceea ce privește machiajul semipermanent sau tatuajele, dar lucrurile acestea se discută în cadrul evaluării inițiale. 

În afară de eliminarea părului și îmbunătățirea texturii pielii, nu ar trebui să existe niciun efect secundar. Hiper, hipopigmenarea sau arsurile se întâmplă fie când persoana care realizează epilarea nu știe ce face, când dispozitivul nu este ceea ce trebuie sau când pacientul nu respectă indicațiile și recomandările, mai ales în ceea ce privește expunerea la soare sau solar. Dar, în general, cele mai mari probleme apar cu aparatura de tip replică. Așadar atenție la ce alegeți și respectați întocmai recomandările primite!  

5. Când alegem laser Diodă, când Alexandrite? De ce?

Tehnologia laserului Alexandrite a fost prima și deși funcționa foarte bine pe pielea deschisă cu fire de păr închise la culoare, avea marele dezavantaj că nu dădea randament pe pielea măslinie, închisă la culoare și bronzată și venea cu o listă lungă de contraindicații. Laserul diodă a fost introdus tocmai pentru a oferi o variantă viabilă și pentru tenurile mai închise, pentru pielea bronzată, pentru orice tip de fire de păr. 

Însă aceste lucruri nu se mai aplică acum, când există aparatură care are 4-5 capete diferite de laser încorporat. Tipul laserului contează infinit mai puțin decât puterea acestuia, lungimea și lățimea de undă sau dimensiunea spotului laser. Contează enorm și cine manevrează echipamentele, deoarece un aparat performant în mâinile unei persoane insuficient calificată poate produce daune ireversibile asupra pielii. 

Și mai există un aspect: nici unul dintre noi nu are părul corporal la fel pe toate zonele din corp. Poate să fie mai fin la axilă și mai gros în zona inghinală și de aceea, este importantă tratarea zonelor cu un dispozitiv care poate aborda atât firele de păr groase și subțiri, cât și zonele cu piele bronzată. 

Așadar, recomandarea mea este un echipament medical cu laser de mare putere, de tip Gold standard, indiferent că este vorba de laser diodă sau Alexandrite și neapărat personal calificat, instruit în epilarea definitivă. Cu acest combo, plus ședințele de testare când pacientul vede cum funcționează epilarea în cazul său, sunt, din punctul meu de vedere, cea mai sigură rețetă de succes când discutăm despre epilarea definitivă cu laser. 

6. Putem apela la epilarea definitivă și în sezonul cald?

Chiar dacă aparent vara nu este deloc oportun momentul pentru epilarea definitivă cu laser, există dispozitive care funcționează foarte bine și pe pielea bronzată. Mai ales că, și în condițiile în care începi ședințele de epilare în timpul iernii, vei avea câteva ședințe în sezonul cald. 

Epilarea definitivă cu laser necesită, în funcție de dispozitiv și de caracteristicile individuale, între 4 și 12-15 ședințe, care se realizează la un interval de 6-8 săptămâni distanță. Se întâmplă ca pentru anumite zone de pe corp să fie nevoie de mai multe ședințe decât pentru altele, iar unele dintre acestea vor trebuie realizate vara. De aceea, este bine ca pacienții să își aleagă o clinică de epilare unde există echipamente laser care sunt sigure și care dau randament și pe pielea bronzată. 

În plus, din punct de vedere al aspectului financiar, multe clinici au oferte foarte bune la epilare în timpul verii, așa că epilarea se poate începe oricând este momentul potrivit pentru pacient!

7. Care sunt limitările epilării definitive?

Există o anumite categorie de pacienți pentru care epilarea definitivă cu laser nu funcționează deloc. Chiar dacă această categorie este infinit de mică, aceasta există. Studiile clinice au observat o corelare între aceste cazuri și anumite schimbări sau dezechilibre hormonale, o anumită medicație sau pacienți cu multe fire de păr alb. De aceea, pacienților care au probleme ereditare hormonale le este indicat să își rezolve aceste dezechilibre înainte de a apela la epilarea laser. 

Până în prezent, nu am întâlnit niciun pacient care să se încadreze în această categorie. Cazurile în care epilarea definitivă nu funcționează țin mai degrabă de nerespectarea protocolului de tratament, neprezentarea la ședințele de întreținere anuale sau de dispozitive ineficiente de tip replică. Nu neapărat un preț mare face diferența, deoarece piața este nereglementată din acest punct de vedere, ci demersul de informare pe care pacienții îl parcurg înainte de a alege ce li se potrivește. 

8. Care sunt condițiile pe care ar trebui să le îndeplinim pentru a beneficia de o epilare cu adevărat „definitivă”? Sau la ce ar trebui să ne așteptăm?

Mă bucur că am atins subiectul epilării laser nereușite, pentru că, indiferent de cât de scump și de performant este echipamentul laser sau de cât de bine pregătit este personalul unei clinici, pacienții trebuie să știe că ține foarte mult de ei ca rezultatele să fie pe măsura așteptărilor! 

Până la urmă, și în cazul unui tratament dermatologic există pași de urmat, există contraindicații, medicamente care trebuie administrate la anumite intervale de timp și anumite tratamente pe care un pacient trebuie să respecte, ca să se vadă rezultate în timp. 

În cazul epilării, este mult mai simplu: există câteva reguli clare, care țin de respectarea frecvenței ședințelor de epilare și de ce ai voie și nu ai voie să faci înainte și după tratament. Regulile sunt de bun simț și oricum, atunci când ai dubii, mai bine comunici și întrebi, decât să faci ceva care îți poate afecta până la urmă investiția. 

Repet, în cazul epilării definitive, nu este deloc complicat să vezi și să te bucuri de rezultate! Echipa medicală SKiN s-a concentrat foarte mult pe a le ușura viața pacienților săi, oferindu-le acces la toate informațiile de care au nevoie ca să se bucure fără bătăi de cap, de o piele mereu pielea catifelată. În clinică avem 5 echipamente medicale laser diferite, tocmai pentru a acoperi toată plaja de categorii de pacienți, dar și de bugete. 

În concluzie, pentru a beneficia de o epilare cu adevărat „definitivă” trebuie doar să începi și să te programezi la o ședință de testare gratuită! 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel