Sari la conținut

Esofagita, afecțiunea des întâlnită după 40 de ani

Dacă ai peste 40 de ani și te lupți cu dureri toracice sau simți că te îneci și tușești puternic mergi la medic. Este foarte posibil să fii diagnosticat cu esofagită – o afecțiune care se tratează din fericire.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sau esofagita apare destul de des la persoanele de peste 40 de ani. Medicul gastroenterolog poate stabili diagnosticul dar și tratamentul. Dieta joacă un rol esențial, alături de schimbarea stilului de viață.

Afecțiunea apare când conținutul gastric care ajunge să refuleze în esofag duce la apariția primelor simptome sau mai grav, la apariția leziunilor esofagiene. Esofagita este de fapt, o urmare, o consecință a depășirii mecanismelor normale antireflux.

Boala nu iartă pe nimeni, altfel spus poate să apară la orice vârstă. Însă, de regulă apare la adulții cu vârsta de 40 de ani.

Semene bolii sunt:   

  • Senzația de arsură retrosternală inferioară. Aceasta poate să dea dureri și spre baza gâtului și apare de regulă, după o masă prea consistentă, care abundă din grăsimi. Dar și după consumul de dulciuri.
  • Apare senzația de regurgitație.
  • Durere toracică care nu are nicio legătură cu durerea de inimă.
  • Pacientul are senzația că se îneacă, deoarece tusea nu-l slăbește deloc.
  • Răgușeală și vocea este neclară. În plus, persistă senzația de nod în gât.

Principalii factori predispozanți:   

  • Istoricul familial.
  • Efectul advers al unor medicamente.
  • Obiceiul de a mânca alimente nesănătoase – dulciuri, alimente grele, grase, fast food.
  • Consumul exagerat sau cel constant de alcool,
  • Diagnosticul de hernie hitală.

De cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit cu ajutorul endoscopiei digestive. Mai mult, cu ajutorul acesteia se pot preleva și probe de țesut – biopsie. Uneori, medicul poate recomanda și examenul radiologic cu bariu.

Atenție! În lipsa tratamentului BRGE poate duce la apariția unor complicații grave. Mai exact, la esofagita de reflux, la ulcer esofagian, stenoză peptică.

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian este stabilit de medicul specialist gastroenterolog. Prima linie a tratamentului constă în respectarea unui regim alimentar destul de strict. Se va renunța la fumat și la consumul de alcool. Sunt de asemenea, interzise mesele copioase și alimentele grase, procesate. Se va găti cât mai dietetic cu putință.

Tratamentul chirurgical sau endoscopic antireflux este indicat numai în situația în care regimul sau tratamentul medicamentos nu a avut succes.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel