joi, martie 30, 2023

Infarctul miocardic. Cinci semne de avertizare pe care nu trebuie să le ignori.

Se știe deja că simptomele potențiale ale atacului de cord pot fi subtile, cum ar fi oboseala suplimentară, senzația de respirație sau durerile inexplicabile.

Acea senzație de rău, lipsă de respirație, acel sentiment copleșitor de oboseală pe care o/îl experimentați ar putea fi primul semn al unui atac de cord. Iată câteva lucruri pe care atât bărbații cât și  femeile ar trebui să le știe despre bolile de inimă și cum să știe dacă au un atac de cord.

Te-ar mai interesa: Șapte alimente care hrănesc creierul și previn pie...

Simptomele nu sunt întotdeauna evidente

„Ca o comunitate de îngrijire a sănătății, cred că am făcut o treabă foarte proastă în tratarea femeilor. Avem tendința de a confunda simptomele femeilor, deoarece acestea au un atac de panică, sunt anxioase”, a declarat pentru TODAY dr. Jennifer Haythe, co-director al Centrului pentru femei pentru sănătate cardiovasculară de la Centrul Medical al Universității Columbia.
Totuși, prezicerea unui atac de cord înainte să se întâmple poate fi dificilă. Mulți bărbați și femei care mor brusc de boli coronariene nu au simptome anterioare, potrivit CDC.
„Unii oameni vor spune că a apărut din senin, iar asta se întâmplă probabil majoritatății oamenilor. O minoritate substanțială de pacienți va avea unele simptome care, dacă le-ar fi acordat atenție sau ar fi solicitat o evaluare ambulatorie, ar fi putut avea un rezultat diferit”, a spus dr. Sharonne Hayes, directorul Clinicii de inimă pentru femei de la Clinica Mayo.
Potențialele simptome de atac de cord pot fi subtile.

Cinci semne de avertizare pe care nu trebuie să le ignori niciodată

1. Dureri toracice

Chiar dacă femeile pot prezenta unele simptome diferite de atac de cord decât bărbații, durerea toracică este în continuare primul semn de avertizare pentru ambele sexe.
„Este important să spunem că suntem mult mai asemănători decât suntem diferiți”, a spus Hayes.
  • Principalul simptom pentru bărbați și femei este un anumit tip de disconfort în piept, durere, presiune, arsură.
  • Aproximativ 90% din bărbați și femei au acest lucru, dacă sunt întrebați.
  • Durerea poate fi ascuțită, plictisitoare sau senzația că un elefant stă pe piept.

2. Amețeală și alte dureri

„Diferențele dintre sexe constă în faptul că femeile au mai multe dificultăți de respirație sau greață și vărsături decât bărbații”, a adăugat Hayes.

  • Femeile au, de asemenea, mai frecvent dureri la nivelul gâtului, maxilarului, gâtului, abdomenului sau spatelui, notează CDC.

„Terminațiile nervoase din braț și maxilar au legătură cu terminațiile nervoase cardiace către creier, astfel încât este posibil să simțiți durere în acele zone, deoarece creierul dvs. confundă semnalul durerii din inimă”, a remarcat Haythe.

  • Apariția bruscă a unei sudori reci, amețelile sau senzația de amețeală pot fi, de asemenea, semne de avertizare, avertizează American Heart Association.

3. Schimbări în capacitatea ta de a face sport

Un semn de avertizare mare este toleranța mai mică la exerciții fizice.

  • Obișnuiai să poți urca ușor scările, dar acum te simți foarte respirație sau chiar trebuie să te oprești la jumătatea drumului și să faci o pauză.

Acest lucru ar trebui luat foarte în serios, a avertizat Haythe.

„Găsesc, ca medic, una dintre cele mai utile întrebări atunci când vine cineva și spune că nu poate să respire, este: Puteai să faci acest lucru  vara aceasta sau vara trecută, iar acum nu mai poți?” Spuse Hayes. Dacă da, poate fi timpul pentru o evaluare cardiacă.

Te-ar mai interesa: Zodiile peste care dă norocul, în aprilie: li se s...

4. Semne de avertizare. Respirație grea sau dificilă

Respirația scurtă sau respirația dificilă, mai ales în timpul odihnei, poate fi un semn de infarct sau insuficiență cardiacă, atunci când funcția inimii nu este normală. Poate fi și un semn al anumitor aritmii. Verificați-l, a spus Haythe, mai ales dacă este un fenomen nou sau dacă alții îl observă la tine.

5. Un sentiment general de a te simți rău sau obosit

Mulți oameni sunt familiarizați cu „infarctul de la Hollywood”, unde un bărbat de vârstă mijlocie își strânge pieptul și cade pe spate. În realitate, simptomele pot crește și pot scădea, a spus Hayes. Unele persoane care raportează pur și simplu că nu se simt bine sau se simt obosite continuă să aibă un atac de cord câteva ore mai târziu. Uneori, durerea toracică este acolo, dar greața este mult mai proeminentă, astfel încât oamenii pot confunda simptomele cu gripa.

Te-ar mai interesa: AI GRIJĂ! Acest obicei zilnic poate duce la cancer...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private