Sari la conținut

Este cea mai sănătoasă legumă gătită. Ar trebui consumată zilnic

Este cea mai sănătoasă legumă gătită şi ar trebui consumată zilnic datorită antioxidanţilor (betacaroten şi licopen, vitaminele C şi E), potasiului şi fosforului.

Roşia protejează sistemul cardiovascular (ajută la fluidizarea sângelui şi la scăderea tensiunii arteriale), îmbunătăţeşte vederea, favorizând imunitatea. De asemenea, poate fi încadrată și la categoria fructe. Multe studii spun că roșia este un fruct.

De asemenea, roşia reprezintă o sursă bună de vitamine din complexul B, sunt utile în hipoaciditate, stimulează secreţia gastrică, precum şi pancreasul; îmbunătaţesc digestia (fiind utile în caz de indigestie, lipsa poftei de mâncare în special la copii, anorexie, constipatie).

În acelaşi timp, roșiile sunt şi o sursă excelentă de  vitamina A și vitamina K. Ele conțin, de asemenea, și cantități mici de fibre, care ajută digestia, seleniu și magneziu.

Consumul de roșii ajută absorbția fierului din alimente datorită conținutului mare de  vitamina C. Aceasta se găsește în cea mai mare cantitate în lichidul gelatinos care înconjoară semințele.

Licopenul, cel care dă roșiilor culoarea specifică lor, este un antioxidant, cu efect chiar mai puternic decât vitamina C.

El protejează organismul împotriva cancerului, bolilor cardio-vasculare, proceselor degenerative, tulburărilor de metabolism și împotriva diferitelor intoxicații. Licopenul este mai ușor asimilat din roșiile coapte decât din cele crude.

Consumate în combinație cu alimente grase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado sau pește gras (ton sau somon) sunt nu doar deosebit de delicioase, ci şi mai sănătoase pentru că licopenul din roșii este mai bine absorbit de organism, fiind solubil în grăsimi.

Alături de măsline şi combinaţii cu usturoi, roşiile astfel consumate sunt preferatele raw veganilor.

Studiile au demonstrat că prin tratare termică roşia îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35%. Roşia contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni.

Datorită conţinutului de licopen, roşia are, în acelaşi timp, un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen, însă mult mai puţin decât roşiile. De altfel, roşia este de departe sursa principală de licopen, ea asigurând peste 75% din dieta unei persoane.

Roşiile se consumă crude, gătite, deshidratate sau conservate, sub formă de salate, supe, tocăniţe, suc, paste etc.

Cunoscute şi apreciate pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii organismului roşiile au şi contraindicaţii.

Acestea nu se consumă când se administreaza medicamente sulfanilamidice. De asemenea, şi în cazurile de astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală consumul trebuie redus.

În acelaşi timp, studiile au arătat că roşiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul şi cafeaua.

Un motiv serios pentru împătimiţii de frumos şi pentru cei pentru care aspectul fizic primează să renunţe să mai consume roşii.

De altfel, nu puţini sunt cei care iau cu asalt cabinetele de stomatologie pentru albirea dinţilor, astfel că este puţin probabil să îţi compromită „investiţia” consumând roşii în pofida numeroaselor beneficii pe care le are asupra organismului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel