Sari la conținut

Este nevoie să mai porți masca de protecție dacă ai avut Covid-19? Iată ce spun specialiștii

Specialiștii răspund la o intrebare frecventă: Este nevoie să mai porți masca de protecție dacă ai avut Covid-19? Iată ce se cunoaște, până acum, despre imunitatea dobândită în urma recuperării.

Trebuie să mai porți masca de protecție dacă te-ai recuperat deja de Covid-19? Conform specialiștilor WebMD, orice persoană este nevoită să poarte masca de protecție în public, indiferent că este vorba despre spații închise sau deschise. Cu toate că te poți simți protejat de spațiile deschise și ventilația naturală, specialiștii recomandă să porți masca și în astfel de locuri, mai ales dacă este o zonă aglomerată.

Cu toate acestea, este necesară dacă ai avut deja Covid-19? Specialiștii spun că masca este încă esențială, deși ai fost infectat și te-ai recuperat, iar motivul este simplu. Cercetătorii sperau, la începutul pandemiei, că virusul poate infecta o singură dată o persoană, precum rujeola. Cu toate acestea, se pare că virusul poate fi contagios și pentru persoanele care au suferit deja de Covid-19. Astfel, recuperarea nu oferă imunitate pe viață, iar virusul poate infecta de mai multe ori aceeași persoană.

Cu toate că imunitatea există pentru o perioadă de timp, în majoritatea cazurilor, nu se cunoaște în ce măsură sau pentru cât timp va fi eficientă. Unele studii au descoperit că imunitatea unui pacient vindecat scade substanțial pe parcursul unor săptămâni, sau chiar luni, după infectare. Astfel, devine susceptibil virusului, din nou.

De ce este masca necesară și în acest caz?

Este dovedit faptul că te poți infecta cu virusul de mai multe ori și să nu realizezi acest lucru. În aceste cazuri, masca de protecție este esențială pentru a evita răspândirea virusului către alte persoane sănătoase.

Astfel, prin respectarea regulilor sanitare și măsurilor de protecție, șansele ca virusul să se răspândească scad în mod considerabil, protejând populația până se vor pune în practică alte soluții, precum vaccinul.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel