Sari la conținut

Este sănătos să consumi PROTEINE la micul-dejun? Ce spun nutriționiștii

ouă
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
alimentația joacă un rol important în gestionarea stresuluisanatos

Micul dejun este pentru mulți cea mai importantă masă a zilei. Dacă masa de dimineață este importantă, ceea ce mâncăm este la fel de important pentru sănătatea noastră.

Cerealele sunt de obicei o opțiune pentru micul dejun, însă medicii spun că proteinele alimentare sunt baza pentru începutul zilei. Te va ajuta să-ți începi ziua plin de energie, te simţi sătul şi dau senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Consumul de proteine menţine masa musculară, stimulează metabolismul și reglează nivelul de glucoză din sânge. De asemeena, combinate cu legume, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, asigură un aport de nutrienți esențiai pentru funcționaea optimă a organismului.

ameliorarea constipației
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Idei pentru mic-dejun bogat în proteine:

  • Budincă de quinoa cu coacăze şi nuci. Amestecă 1/3 cană de quinoa fiartă cu ¾ cană de iaurt grecesc, ¼ linguriţă de esenţă de vanilie şi 1/8 linguriţă de scorţişoară. Pune un strat din acest amestec într-un pahar, apoi creează un strat de nuci şi coacăze, apoi încă un strat de iaurt cu quinoa şi încheie cu nuci şi coacăze deasupra. Acest mic dejun are cam 328 de calorii şi 25 g de proteine.
  • Sendviş cu ou fiert. Prăjeşte două felii de pâine integrală, unge-le cu brânză cottage şi acoperă-le apoi cu un ou fiert feliat şi un castravete crud feliat. Vei obţine un mic dejun săţios, care are 300 calorii şi 25 g de proteine.
  • Sendviş cu unt de arahide. Unge două felii de pâine integrală prăjită cu câte o lingură de unt de arahide ori de migdale. Vei obţine astfel un mic dejun bogat în proteine: 16 g de proteine şi 210 calorii.

Așadar, evitați cerealele. Potrivit Healthline, cerealele sunt de obicei o opțiune pentru micul dejun, însă multă lume uită că sunt pline de zahăr. Zaharul poate fi cel mai rău ingredient din dieta modernă. O dietă bogată în zahăr poate duce la diverse boli, inclusiv obezitate, inflamație cronică și boli de inimă.

„Efectele aportului de zahăr – tensiune arterială crescută, inflamație, creștere în greutate, diabet și ficat grase – sunt toate legate de un risc crescut de infarct și accident vascular cerebral”, sustine Dr. Frank Hu, profesor de nutriție la Harvard T.H.

Șunca și cârnații vă pot reduce durata de viață
Cerealele nu sunt singurele alimente pe care trebuie să le evitați la micul dejun. Clătitele, de exemplu, conțin mult unt, zahăr și ingrediente procesate. Consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate, inflamații și îmbătrânire mai rapidă.

Carnea procesată, cum ar fi șunca și cârnații, trebuie evitată și dacă doriți să trăiți mai mult.

„Aceste tipuri de carne conțin de obicei un conservant numit azotat”, a declarat medicul Courtney D’Angelo. Aceste alimente au fost legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Produsele de patiserie ar trebui și ele evitate deoarece sunt pline de grăsimi și zahăr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel