Sari la conținut

Este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale! Ameliorează durerea în gât și infecțiile sinusurilor, scade colesterolul

planta
sursa foto: arhiva doctorul zilei
beneficii oregano pentru organism

Uleiul de oregano conține antioxidanți și poate conține, de asemenea, componente antibiotice și antifungice. Atât extractul de ulei de oregano, cât și uleiul esențial de oregano au utilizări diferite.

Oregano este o plantă aromată care este cel mai bine cunoscută ca ingredient în mâncarea italiană.

Cu toate acestea, poate fi concentrat și într-un ulei esențial care este încărcat cu antioxidanți și compuși puternici care au dovedit beneficii pentru sănătate.

Uleiul de oregano este extractul și, deși nu este la fel de puternic ca uleiul esențial, pare a fi util atât atunci când este consumat, cât și aplicat pe piele. Pe de altă parte, uleiurile esențiale nu sunt destinate consumului.

Interesant, uleiul de oregano este un antibiotic natural și un agent antifungic eficient și vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să vă scădeți nivelul colesterolului.

Beneficiile și utilizările uleiului de oregano

Antibiotic natural

Oregano și carvacrolul pe care îl conține pot ajuta la combaterea bacteriilor.

Bacteria Staphylococcus aureus este una dintre cele mai frecvente cauze de infecție, ducând la afecțiuni precum intoxicații alimentare și infecții ale pielii.

Un studiu special a analizat dacă uleiul esențial de oregano a îmbunătățit supraviețuirea a 14 șoareci infectați cu Staphylococcus aureus.

S-a constatat că 43% dintre șoarecii cărora li s-a administrat ulei esențial de oregano au trăit peste 30 de zile, o rată de supraviețuire aproape la fel de mare ca rata de supraviețuire de 50% pentru șoarecii care au primit antibiotice regulate.

Cercetările au arătat, de asemenea, că uleiul esențial de oregano poate fi eficient împotriva unor bacterii potențial rezistente la antibiotice.

Aceasta include Pseudomonas aeruginosa și E. coli, ambele fiind cauze comune ale infecțiilor urinare și ale tractului respirator.

Deși sunt necesare mai multe studii umane asupra efectelor extractului de ulei de oregano, acesta conține mulți dintre aceiași compuși ca uleiul esențial de oregano și poate oferi beneficii similare pentru sănătate atunci când este utilizat ca supliment.

Ajută la scaderea colesterolului

Studiile au arătat că uleiul de oregano poate ajuta la scăderea colesterolului.

Într-un studiu, 48 de persoane cu colesterol ușor crescut au primit sfaturi legate de dietă și stil de viață pentru a le ajuta să scadă colesterolul. Treizeci și doi de participanți au primit, de asemenea, 0,85 uncii (25 ml) de oregano distilat în apă după fiecare masă.

După 3 luni, cei cărora li s-a administrat distilat de oregano au avut colesterol LDL (rău) mai scăzut și colesterol HDL (bun) mai mare, în comparație cu cei cărora tocmai li s-au dat sfaturi legate de dietă și stil de viață.

S-a demonstrat că carvacrolul, principalul compus din uleiul de oregano, ajută la scăderea colesterolului la șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de 10 săptămâni.

Uleiul de oregano este un puternic antioxidant

Antioxidanții ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi.

Se crede că daunele radicalilor liberi joacă un rol în îmbătrânirea și dezvoltarea unor boli, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

Radicalii liberi sunt peste tot și sunt un produs natural al metabolismului.

Cu toate acestea, ele se pot acumula în organism prin expunerea la factori de mediu, cum ar fi fumul de țigară și poluanții atmosferici.

Un studiu mai vechi pe eprubetă a comparat conținutul de antioxidanți a 39 de ierburi utilizate în mod obișnuit și a constatat că oregano a avut cea mai mare concentrație de antioxidanți.

 

Ajută la tratarea infecțiilor cu drojdie

Drojdia este un tip de ciupercă. Poate fi inofensiv, dar creșterea excesivă poate duce la probleme intestinale și infecții, cum ar fi afte.

Cea mai cunoscută drojdie este Candida, care este cea mai frecventă cauză a infecțiilor cu drojdie la nivel mondial .

În studiile pe eprubetă, uleiul esențial de oregano s-a dovedit a fi eficient împotriva a cinci tipuri diferite de Candida, cum ar fi cele care provoacă infecții în gură și vagin. De fapt, a fost mai eficient decât orice alt ulei esențial testat.

Studiile pe eprubetă au descoperit, de asemenea, că carvacrolul, unul dintre principalii compuși ai uleiului de oregano, este foarte eficient împotriva Candida orală.

Poate îmbunătăți sănătatea intestinului

Oregano poate beneficia de sănătatea intestinului în mai multe moduri.

Simptomele intestinale precum diareea, durerea și balonarea sunt frecvente și pot fi cauzate de paraziții intestinali.

Un studiu mai vechi a dat 600 mg de ulei de oregano la 14 persoane care aveau simptome intestinale ca urmare a unui parazit. După un tratament zilnic timp de 6 săptămâni, toți participanții au experimentat o reducere a paraziților și 77% s-au vindecat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel