Sari la conținut

Eveniment revoluționar: Plămân pentru transplant, livrat cu drona. Plămânul a fost transportat abia după 400 de zboruri de testare

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
"farmacia" zburătoare

Eveniment revoluționar: Plămân pentru transplant, livrat cu drona. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea salva viața pacienților din întreaga lume.

Un pacient a primit un plămân pentru transplant, livrat cu drona de o echipă de cercetători de la Toronto General Hospital Research Institute, Unither Bioelectronics Inc. și Techna, University Health Network, toate din Canada.

Cercetătorii spun că au luat această decizie pentru a demonstra că acest este fezabil, notează Descoperă care citează Science Robotics.

Așadar, într-un articol Focus, publicat în revista Science Robotics, cercetătorii subliniază factorii care au intervenit în evenimentul revoluționar și ce ar putea însemna acesta pentru viitorii pacienți din întreaga lume.

Pe măsură ce tehnologia dronelor a devenit mai fiabilă, inginerii au început să le folosească pentru aplicații mai critice.

În acest caz, un pacient care avea nevoie de un plămân nou și care aștepta într-un spital din centrul orașului Toronto a primit un plămân de transplant livrat cu drona de la un donator decedat aflat într-un alt spital din centrul orașului.

Drona a transportat plămânul în siguranță

Studiul de fezabilitate nu a fost primul care a folosit o dronă pentru a transporta organe umane sau materiale medicale, dar este poate cel mai strict.

Efortul a fost menit să testeze utilizarea în mod regulat a dronelor pentru transportul organelor donate. În acest scop, au început prin a alege o dronă. Au ales M600 Pro, fabricată în China.
Apoi au modificat drona pentru a se potrivi nevoilor lor. În primul rând, au adăugat componente electronice noi concepute special pentru o conectivitate puternică, deoarece drona este manevrată de un pilot uman.

400 de zboruri de testare

Ulterior, au adăugat o parașută, lumini, mai multe camere, trackere GPS și un sistem de recuperare.În cele din urmă, au îndepărtat mecanismul de aterizare și l-au înlocuit cu o cutie special concepută pentru a menține organele reci în timpul transportului.
Odată ce au fost mulțumiți că au configurat corect drona, cercetătorii au început să facă zboruri de testare.

Au pus drona să transporte obiecte de la un punct la altul, testându-i toate caracteristicile. Apoi, după 400 de astfel de zboruri de testare, au considerat că drona este pregătită pentru testul final.

Ar putea rezolva problema transportului de organe

Zborul demonstrativ a decolat de la Spitalul de Vest din Toronto, drona purtând un plămân donat. Drona a zburat până la Spitalul General din Toronto, aflat la doi kilometri distanță, unde plămânul a fost livrat și implantat în siguranță în pacientul care aștepta.

Cercetătorii sugerează că abordarea lor poate fi utilizată pentru transferuri pe distanțe scurte în zonele dens populate, cum ar fi un oraș, reducând foarte mult timpul de livrare.
Oamenii de știință notează că foarte des, chiar și transferurile scurte folosind vehicule la sol pot dura mult timp din cauza aglomerației și a ambuteiajelor neprevăzute.
Drona, notează ei, poate zbura peste toate acestea. Ei sugerează, de asemenea, că abordarea lor ar putea fi folosită pentru a transporta organe în zonele rurale, unde spitalele nu au întotdeauna heliporturi, scrie Tech Xplore, potrivit Descoperă.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel