Sari la conținut

Virusul SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator? Expert OMS: „Ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum”

Virusul SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator? Expert OMS: „Ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum”

O expertiză din experți ai Organizației Mondiale de Sănătate (OMS) au ajuns în China, la mai bine de un an de la declanșarea focarului de coronavirus. Cei 10 cercetători au ajuns la Wuhan. după ce s-au plâns că autorităţile chineze le-au împiedicat intrarea în ţară. Aceștia au ca scop intervievarea persoanlului mai multor institute de cercetare și a spitalelor, dar și a oamenilor care frecventează sau lucrează în piețele din metropolă, acolo de unde se crede că ar fi pornit virusul.

Expert OMS: „Ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum”

Concluzia lor este una alarmantă, deși această idee a fost vehiculată cu mult timp înainte. Aceştia spun că au noi informaţii şi nu exclud posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator. Potrivit Antena 3, anunţul vine la mai bine de un an de la declanşarea pandemiei provocate de SARS-CoV-2, care a ucis peste două milioane de oameni în întreaga lume şi a infectat peste 100 de milioane.

Peter Daszak, membru al echiepi de inspecție OMS a dezvăluit că nu a exclus posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

„Vreau să spun că ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum. Și pe care nimeni nu le-a mai văzut până acum. Ei vorbesc cu noi deschis şi explorăm toate căile posibile”, a declarat Peter Daszak.

Cercetătorii chinezi care s-au ocupat de coronavirusuri au respins însă aceste afirmaţii şi le-au taxat drept teorii ale conspiraţiei.

„Cunoaştem cu toţii ipoteza care trimite la o posibilă implicare a unui laborator în toată această poveste. Și cu siguranţă vom pune întrebări asupra unor aspecte-cheie de la Institutul de Virusologie, dacă vom avea şansa să mergem acolo”, a mai spus reprezentatntul OMS.

Citeste si:

Peter Daszak: „Trebuie să primim aprobări de la autoritățile chineze”

Experții OMS sunt controlați la tot pasul de autoritățile chineze și întrebările pe care au voie să le pună sunt supuse aprobărilor de la Beijing. În ciuda acestui fapt, un membru al echipei de cercetători a precizat că multe informaţii valoroase sunt obţinute în urma discuţiilor cu oamenii din piaţa de peşte din Wuhan.

„Vedem informaţii noi şi este bine. Sunt lucruri foarte valoroase care încep să ne ajute să privim direcţiile corecte pentru acest virus. Așadar, există o serie de constrângeri şi, deoarece suntem în China, mai avem parte şi de alte constrângeri. După un an întreg de politizare, nu e de mirare că sunt lucruri foarte sensibile. Întrebările sunt scrise pe mail. Și trimise cu două zile înainte pentru aprobare”, a explicat Peter Daszak, membru al echipei OMS.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.