Sari la conținut

Expert: Șase semne „timpurii” ale demenței care avertizează că este timpul să mergi la medic

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Orice problemă persistentă legată de aspecte precum comportamentul, personalitatea sau vorbirea ar putea fi un semn „timpuriu” de demență, potrivit unui expert.

Îngrijorător este faptul că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile de demență se vor tripla la nivel mondial până în 2050. În ciuda faptului că boala Alzheimer este cel mai răspândit tip de demență, există și alte afecțiuni cerebrale, cum ar fi demența frontotemporală.

Un expert a dezvăluit cele șase semne de avertizare „timpurii” care ar putea deschide ușa către un diagnostic prompt.

În urma anunțului privind diagnosticul de demență frontotemporală (FTD) al lui Bruce Willis, numeroase familii și experți solicită o mai mare conștientizare a simptomelor legate de acest tip rar de demență.

Stewart Mcginn, director general al Baycroft Care Homes, a declarat: „FTD este un tip de demență mult mai puțin frecventă, care cauzează, de asemenea, probleme de comportament și de limbaj și care este diagnosticată, de obicei, la persoanele cu vârsta de 45 de ani și peste.

„FTD este o boală lentă și progresivă și uneori este diagnosticată inițial în mod greșit cu schizofrenie, Alzheimer sau afazie.”

FTD afectează partea din față și din lateral a creierului, în zona tâmplei, care este responsabilă pentru comportamentul, personalitatea și vorbirea dumneavoastră. Prin urmare, simptomele pot lovi și în aceste zone.

Expertul a împărtășit semnele de avertizare „timpurii” ale acestui tip de demență pe care trebuie să le depistezi la o persoană dragă.

Pierderea continuă a lucrurilor

Pierderea ocazională a unui set de chei sau a unor ochelari nu este nimic alarmant, dar dacă cineva începe să rătăcească în mod regulat obiecte, ar putea fi un semn „timpuriu” de demență.

Mcginn a spus: „Acest lucru ar putea fi pierderea continuă a ochelarilor sau găsirea de obiecte în locuri ciudate, cum ar fi telecomanda televizorului în frigider sau obiecte alimentare cu produsele de curățare”.

Dificultăți de concentrare

Sarcinile care necesită organizare și planificare ar putea deveni prea dificile pentru cei care suferă de demență.

Atunci când această afecțiune începe să pună stăpânire pe creier, concentrarea poate deveni mult mai „dificilă”, potrivit expertului.

Probleme cu limbajul

Mcginn a spus: „Un semn care poate indica faptul că o persoană suferă de demență este dificultatea de a forma propoziții sau de a găsi cuvintele potrivite în timpul conversațiilor.

„În timp ce toată lumea poate uita din când în când câte un cuvânt ciudat, faptul că se chinuie în mod regulat să își amintească cuvinte sau că le înlocuiește în propoziții cu cuvinte aleatorii poate indica faptul că cineva suferă.”

Pierderea memoriei

Poate cel mai cunoscut semn al afecțiunii cerebrale, pierderea memoriei este considerată unul dintre cele mai timpurii semnale de alarmă care indică declinul cognitiv.

„Fie că persoana iubită uită frecvent numele persoanelor pe care le cunoaște, fie că nu-și mai amintește evenimente recente sau informații noi învățate, cel mai bine este să fie verificată de un medic”, a mai spus expertul.

Modificări ale dispoziției

Schimbările frecvente ale dispoziției ar putea fi un alt semn revelator că cineva suferă de demență.

„Aceasta poate fi starea de spirit a unei persoane care se schimbă rapid de la calm la furie, sau emoțional, fără motiv, sau dacă devine în general mai retrasă sau mai anxioasă”, a spus Mcginn.

Confuzie în legătură cu timpul și locul

Deși probabil că ați intrat într-o cameră și ați uitat la un moment dat pentru ce ați venit, acest lucru se întâmplă la un nivel mult mai avansat atunci când aveți demență.

Expertul a spus: „De exemplu, un membru în vârstă al familiei dumneavoastră s-ar putea pierde pe o stradă pe care a mers toată viața și ar putea să se chinuie să găsească drumul spre casă.

„Persoana dumneavoastră dragă ar putea deveni confuză în privința timpului, fiind incapabilă să facă distincția între trecut și prezent.

„Acest lucru ar putea include confundarea membrilor familiei cu persoane din trecutul lor, cum ar fi propriii părinți, și dificultăți în a-și aminti persoane din prezent, cum ar fi nepoții lor.”

Mcginn a explicat că, dacă persoana iubită începe să prezinte oricare dintre aceste semne de demență, primul pas este să o duceți la un medic de familie.

Odată consultat de un medic, persoana iubită va fi îndrumată către specialiști, dacă este necesar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel