Sari la conținut

Expert: Un semn de avertizare neobișnuit al demenței

Accident vascular cerebral, asociat cu insomnia
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele trecute de 50 de ani, risc mare de AVC

Este important să vorbiți cu delicatețe cu o persoană dragă dacă aceasta prezintă orice simptome potențiale de demență, a declarat un expert.

Demența afectează aproape un milion de persoane în Marea Britanie, iar numărul acestora se preconizează că va crește din cauza îmbătrânirii populației noastre.

Este un sindrom – un grup de simptome – legat de declinul continuu al funcției cerebrale.

Prin urmare, cele mai cunoscute simptome includ probleme precum pierderea memoriei și modificări comportamentale.

Unele dintre aceste schimbări de comportament pot fi foarte specifice, ceea ce poate genera îngrijorare din partea celor dragi.

Un expert a vorbit în exclusivitate cu Express.co.uk despre unele dintre semnele neobișnuite de demență pe care trebuie să le urmărim.

Rebecca Page, de la grupul de îngrijire la domiciliu CHD Living, a declarat că acumularea obiectelor care „poate părea excesivă” poate fi un semnal de demență.

Ea a spus: „Simptomele mai neobișnuite la care trebuie să fim atenți pot fi ajustarea persistentă a hainelor, dezinhibiția [ incapacitatea de a reține un comportament nepotrivit sau nedorit], păstrarea de note meticuloase despre lucrurile de zi cu zi, acumularea de obiecte care pot părea excesive și o mare anxietate în legătură cu banii.

„Cu toate acestea, fiecare simptom diferit nu va indica neapărat un anumit tip de demență de unul singur, deși grupurile de simptome pot indica uneori că o persoană poate avea un anumit tip de demență.”

Simptome mai frecvente

„Cele mai frecvente simptome sunt, de obicei, reducerea memoriei pe termen scurt; cu toate acestea, acesta nu este doar un simptom al demenței”, a continuat dna Page.

„Alte simptome comune sau evidente pot fi confuzia în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, o mai mare reticență în a ieși în oraș sau în a intra în contact cu alte persoane și plasarea obiectelor în locuri „ciudate”.”

NHS enumeră semnele comune ale demenței ca fiind:

  • Pierderea memoriei
  • Dificultăți de concentrare
  • Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice familiare
  • Dificultăți în a urmări o conversație sau în a găsi cuvântul potrivit
  • Confuzie în ceea ce privește timpul și locul
  • Schimbări ale dispoziției.

Ce trebuie să faceți dacă cineva prezintă simptome

Dna Page a explicat cum să reacționați dacă credeți că cineva pe care îl cunoașteți prezintă simptome de demență.

Ea a spus: „Primul pas va fi întotdeauna să vorbiți cu persoana care prezintă simptomele și să o întrebați dacă se simte bine sau dacă a observat ceva în neregulă sau diferit; fiți sincer în legătură cu îngrijorările dumneavoastră.

„Acest lucru poate supăra inițial persoana, dar poate, de asemenea, să o ajute să realizeze că nu este singură și că oamenilor le pasă de ceea ce simte.

„Medicul de familie este întotdeauna primul punct de apel pentru a obține sfaturi și sprijin, dacă persoana este de acord cu acest lucru (dacă poate).

„Încercați să nu vă certați cu persoana sau să încercați să îi spuneți că ceea ce face este greșit, deoarece acțiunile sale pot părea perfect normale pentru ea.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel