Sari la conținut

Experţii au dat verdictul: Cât de des ar trebui să te cântărești?

cantar kilograme
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cum se calculeaza corect greutatea

OMS atrage atenţia că peste un miliard de oameni din toată lumea suferă de obezitate, iar incidența printre copii a crescut de patru ori în ultimele 3 decenii.

În acest context, experţii susţin că în procesul de slăbire un factor mental şi emoţional important îl are… cântarul de baie. Deşi tentaţia oamenilor care vor să slăbească este să se cântărească zilnic, specialiştii avertizează că lucrurile nu sunt aşa de simple când vine vorba de gestionarea greutății, în special atunci când urmăm o dietă și un program de exerciții fizice.

Mai mult, sunt voci care sugerează să renunțăm cu totul la auto-cântări, argumentând că pot declanșa răspunsuri psihologice negative și comportamente nesănătoase atunci când nu ne place sau nu înțelegem numărul pe care îl vedem pe cântar.

Cea mai bună metodă de gestionarea a greutăţii corporale

Cercetările confirmă că auto-cântărirea regulată este o strategie eficientă de slăbire, în primul rând pentru că ajută la creșterea gradului de conștientizare a greutății noastre actuale și a oricăror modificări.

O revizuire sistematică a 12 studii a constatat că participanții care s-au cântărit săptămânal sau zilnic timp de câteva luni au pierdut cu 1-3 unități IMC (indicele de masă corporală) mai mult și au recăpătat mai puțină greutate decât participanții care nu s-au cântărit frecvent. Beneficiul pierderii în greutate a fost evident cu cântărirea săptămânală, însă nu a existat niciun beneficiu suplimentar cu cântărirea zilnică, potrivit sciencealert.com.

Cântăririle proprii sunt un instrument esențial pentru gestionarea greutății pe măsură ce îmbătrânim. Adulții tind să ia în greutate progresiv până la vârsta mijlocie. În timp ce creșterea medie în greutate este de obicei între 0,5-1 kg pe an, această acumulare modestă de greutate poate duce la obezitate în timp. Cântărirea săptămânală și urmărirea rezultatelor ajută la evitarea creșterii inutile în greutate.

Urmărirea greutății noastre poate ajuta, de asemenea, la identificarea timpurie a problemelor medicale. Schimbările dramatice ale greutății pot fi un semn precoce al unor afecțiuni, inclusiv probleme cu tiroida, digestia și diabetul.

slabire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cântărirea săptămânală ține cont de mai mulţi factori

Greutatea noastră corporală poate fluctua într-o singură zi și de-a lungul zilelor săptămânii. Studiile arată că greutatea corporală fluctuează cu 0,35% în timpul săptămânii și este de obicei mai mare după weekend.

Fluctuațiile zilnice și de zi cu zi ale greutății corporale au mai multe cauze, cum ar fi retenţia de apă din corp. Cele mai frecvente cauze includ:

Tipul de mâncare consumat

Când vom mânca o cină mai bogată în carbohidrați, vom cântări mai mult a doua zi pentru cp reţinem mai multă apă. De pildă, reținem 3-4 grame de apă pe gram de carbohidrați consumat pentru a stoca energia pe care o luăm din carbohidrați.

Conținutul nostru de apă crește și atunci când consumăm alimente cu conținut ridicat de sare. Când concentrația de sare din sângele nostru crește, se declanșează un mecanism de restabilire a echilibrului prin reținerea apei pentru a dilua excesul de sare.

Aportul alimentar

Fie că este vorba de 30 de grame de nuci sau 65 de grame de carne slabă, tot ceea ce mâncăm și bem are greutate, ceea ce ne crește temporar greutatea corporală în timp ce digerăm și metabolizăm ceea ce am consumat.

De asemenea, greutatea noastră tinde să fie mai mică la prima oră dimineața, după ce aportul de alimente a fost restricționat peste noapte și mai mare seara, după aportul zilnic de alimente și băuturi.

Exercițiile fizice

Dacă ne cântărim la sală după un antrenament, există șanse mari să cântărim mai puțin din cauza pierderii de lichide induse de transpirație. Cantitatea de apă pierdută variază în funcție de lucruri precum intensitatea și durata antrenamentului, temperatura și umiditatea, împreună cu rata de transpirație și nivelul de hidratare. În medie, pierdem un litru de transpirație în timpul unei ore de exerciții de intensitate moderată.

Modificările hormonale

Fluctuațiile hormonale din cadrul ciclului menstrual pot afecta, de asemenea, echilibrul fluidelor. Femeile pot prezenta retenție de lichide și pot câștiga temporar 0,5-2 kg în greutate în acea perioadă. Mai exact, faza luteală, care reprezintă a doua jumătate a ciclului unei femei, are ca rezultat o deplasare a lichidului din plasma sanguină către celule și balonare.

Aparatul digestiv

Prin urinare şi defecaţie deșeurile sunt eliminate din organism. În timp ce cantitatea pierdută poate varia, în general eliminăm aproximativ 100 de grame de din greutatea corporală prin mișcările intestinale zilnice.

Toate aceste fluctuații sunt normale și nu indică modificări semnificative ale grăsimii corporale sau ale masei musculare.

Evită obsesia cântarului!

Cântărirea prea frecventă poate induce o obsesie și poate face mai mult rău decât bine. Adesea, reacția noastră atunci când vedem că rezultalele nu sunt pe măsura efortului şi a restricţiilor alimentare reacţia de descurajare şi chiar de renunţare nu va întârzia să apară. Şi, atenţie! Pe lângă faptul că nu sunt plăcute sau durabile, dietele la modă măresc în cele din urmă creșterea în greutate, mai degrabă decât să o inverseze.

Aşadar, cântărirea săptămânală oferă o măsură mai precisă a evoluţiei greutăţii corporale mai ales dacă urmărm un regim de slăbit.

Încercați să vă cântăriți în aceeași zi, la aceeași oră și în același mediu în fiecare săptămână – de exemplu, la prima oră în fiecare vineri dimineață, când vă pregătiți să faceți un duș, după ce ați mers la baie, dar înainte să fi băut sau mâncat ceva.

Folosiți cântare de cea mai bună calitate pe care vă puteți permite şi schimbați bateriile cântarului în mod regulat.

Cum se calculează Indicele de Masă Corporală (IMC)

Acesta este standardul prin care se stabilește grupa de obezitate în care se încadrează o persoană, dar care nu înlocuiește o examinare medicală și nici nu pune un diagnostic.

IMC (sau BMI în limba engleză) se calculează împărțind greutatea unei persoane (în kilograme) la pătratul înălțimii sale (în metri). O persoană cu un IMC de 30 sau mai mult este, în general, considerată a trăi cu obezitate. O persoană cu un IMC egal sau mai mare de 25 este considerată supraponderală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel