Sari la conținut

Experții avertizează: Simptomele Omicron ar putea părea ca o răceală – dar nu subestimați această variantă

Simptomele asociate cu varianta omicron Covid-19 ar putea fi similare cu cele care însoțesc în mod normal o răceală, dar experții avertizează oamenii că nu ar trebui să subestimeze riscurile prezentate de tulpina mai transmisibilă.

Un studiu britanic a sugerat acum că infecțiile cu omicron ar putea fi asociate cu simptome care fac mai ușor să o confundăm cu o boală de zi cu zi precum o răceală.

Studiul Zoe Covid, care analizează mii de simptome Covid încărcate într-o aplicație de către publicul britanic, a analizat săptămâna aceasta simptomele asociate cu cazurile de Covid din Londra care au fost înregistrate pe parcursul a două săptămâni separate în octombrie și decembrie, adică înainte (până în prezent după cum ştim) şi după ce omicron s-a răspândit în capitala britanică.

Această analiză inițială a găsit asemănări între variantele delta și omicron, sugerând că acesta din urmă nu a suferit mutații înapoi în simptomele mai asemănătoare gripei ale tulpinilor anterioare de Covid. Echipa a spus că primele cinci simptome raportate în aplicația Zoe în acele două săptămâni diferite au fost:

  • Curgerea nasului
  • Durere de cap
  • Oboseală (ușoară sau severă)
  • Strănut
  • Durere de gât

Londra a fost selectată pentru analiza Zoe datorită prevalenței mai mari a omicronilor în comparație cu alte regiuni. Varianta omicron este deja tulpina dominantă în capitală și va reprezenta în curând aproape toate infecțiile din Londra și din Marea Britanie.

Experții prevăd că acest fenomen va fi probabil repetat în alte țări de pe glob. De data aceasta, cu varianta omicron, cazurile ar putea fi mai greu de identificat, totuși.

Profesorul Tim Spector, om de știință principal al aplicației Zoe Covid Study, a spus că există riscul ca potențialele cazuri de omicron să fie confundate cu răceli minore.

„După cum arată ultimele noastre date, simptomele omicronilor sunt în principal simptome de răceală, nas curgător, dureri de cap, dureri în gât și strănut, așa că oamenii ar trebui să stea acasă, deoarece s-ar putea foarte bine să fie Covid”, a spus Spector în cel mai recent raport al lui Zoe de joi.

„Sperăm că oamenii recunosc acum simptomele asemănătoare răcelii, care par a fi caracteristica predominantă a omicronului”, a adăugat el.

Spector a remarcat, la fel ca și alți experți britanici pe Covid, că omicronul pare să fie tulpina dominantă în Regatul Unit până la Crăciun, mulți oameni punându-se acum la îndoială dacă Marea Britanie ar putea intra într-un lockdown în noul an.

„În Anul Nou, cazurile ar putea atinge un vârf mai mare decât orice am văzut până acum”, a remarcat Spector, deși a sperat că ar putea exista o inversare a creșterii cazurilor la Londra, deoarece oamenii sunt încurajați de prim-ministrul Boris Johnson și de  experții în sănătate să-și reducă activitatea socială, să lucreze de acasă și să poarte măști de protecție.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: