Din cuprinsul articolului
Cancerul ovarian rămâne cea mai agresivă formă de cancer ginecologic, cu cea mai mică rată de supraviețuire. În România, potrivit Global Cancer Observatory, în 2022 au fost diagnosticate 1.788 cazuri noi de cancer ovarian și s-au înregistrat 1.195 de decese cauzate de această boală iar la nivel european, sunt raportate în fiecare an aproximativ 69.472 de cazuri noi.
FABC transmite un mesaj de solidaritate și acțiune: „Fiecare femeie contează”
Fiind o boală cu simptome discrete, adesea confundate cu afecțiuni digestive sau abdominale, cancerul ovarian este frecvent diagnosticat târziu, când opțiunile de tratament sunt limitate De aceea, de Ziua Mondială a Cancerului Ovarian, marcată în fiecare an pe 8 mai,
Această ocazie atrage atenția că șansele de supraviețuire cresc semnificativ dacă boala este depistată la timp. Tocmai de aceea, controalele medicale regulate trebuie privite nu ca o obligație, ci ca o formă vitală de prevenție.
Dragoș Median: Cancerul ovarian e o boală cu simptome înșelătoare, care imită adesea probleme digestive obișnuite
În plus, cancerul ovarian rămâne o boală neglijată și subfinanțată. Global Cancer Observatory atrage atenția că fenomenul este îngrijorător și că dacă nu se schimbă nimic, până în 2040, 4 milioane de femei vor fi răpuse de cancer ovarian.
„Cancerul ovarian este, din păcate, una dintre puținele forme de cancer pentru care nu există un program eficient de screening. Nu avem la dispoziție teste de rutină aplicabile la scară largă care să permită identificarea bolii într-un stadiu precoce.
Chiar și în țările cu sisteme medicale performante, trei din patru cazuri sunt diagnosticate târziu, când boala este deja avansată. Ecografiile sau markerii tumorali precum CA-125 nu sunt suficient de specifici sau sensibili pentru a fi folosiți ca metodă de screening.
Cancerul ovarian este o boală cu simptome înșelătoare, care imită adesea probleme digestive obișnuite. Iar acest lucru face ca vizita regulată la medicul ginecolog să fie cu atât mai importantă – chiar și atunci când nu există semne evidente”, explică dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.
Cezar Irimia: Cancerul ovarian este rar, dar grav
Simptomele frecvent întâlnite în cazul cancerului ovarian sunt:
- durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene,
- sângerări vaginale,
- tulburări digestive,
- balonare,
- creștere în volum a abdomenului,
- nevoie frecventă de a urina,
- edeme la nivelul picioarelor,
- senzație de sațietate instalată rapid,
- oboseală extremă.
„Femeile care au o rudă de gradul 1 care a suferit de cancer au un risc de aproape două ori mai mare de a face cancer ovarian. În cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme față de cele care nu au avut în familie un caz de cancer de ovar.
Cancerul ovarian este rar, dar grav – și, din păcate, în majoritatea cazurilor este diagnosticat prea târziu. Tocmai de aceea, controalele ginecologice regulate rămân singura noastră armă de prevenție.
Mai ales pentru femeile care au în familie cazuri de cancer ovarian sau de sân, vizita anuală la medic nu este opțională – este esențială. Dacă simptomele au apărut, e deja târziu”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.
5 lucruri pe care ar trebui să le știe orice femeie despre cancerul ovarian
- Nu există un test de screening eficient.
Testul Babeș-Papanicolau NU detectează cancerul ovarian. De aceea, controalele ginecologice regulate și discuțiile deschise cu medicul sunt esențiale.
- Simptomele sunt vagi și pot fi înșelătoare.
Balonare persistentă, disconfort abdominal, urinare frecventă, sațietate precoce sau dureri pelviene pot fi semne timpurii – dar sunt adesea confundate cu alte probleme minore.
- Diagnosticarea tardivă este frecventă.
Majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii avansate, când tratamentul este mai dificil, iar șansele de supraviețuire scad.
- Orice femeie este expusă riscului.
Chiar și fără un istoric familial, riscul există. Totuși, femeile cu rude apropiate diagnosticate cu cancer ovarian sau de sân pot avea un risc mai mare.
- Testarea genetică poate salva vieți.
Identificarea mutațiilor BRCA1/BRCA2 sau a altor markeri genetici poate ajuta la alegerea unui tratament personalizat și la monitorizare mai atentă.
Campania pentru Ziua Mondială a Cancerului Ovarian este organizată de FABC cu sprijinul AstraZeneca.