Sari la conținut

Fără mască și restricții, Suedia are doar 13 pacienți la ATI și o medie de un deces pe zi, în ultimele 10 zile. Care e secretul metodei suedeze?

Suedia pare să fie țara care a gestionat cel mai bine pandemia de coronavirus, în ciuda faptului că specialiștii suedezi nu au impus niciodată carantina, nici masca de protecție nu este obligatorie.

Suedia mizează pe educația populației și pe distanțarea fizică. Au mizat pe imunitatea de turmă și acum culeg roadele. Fără frică și amenințări, dar bazându-se pe o populație educată și precaută.

Potrivit cotidianului DailyMail, datele sanitare ale Suediei sunt uimitoare: în ultimele zile, s-a înregistrat o medie de un deces pe zi, iar la ATI sunt doar 13 pacienți în stare gravă.

Comparativ, Anglia are 843 de persoane internate, dintre care 80 sunt pe ventilatoare.

Tot Anglia înregistrează o medie de 9.3 decese pe zi, în aceeași perioadă în care Suedia are doar 1.

Deși specialiștii mondiali au acuzat strategia Suediei de a nu lua măsuri restrictive, se pare că ei au procedat cel mai inspirat.

Populația Suediei numără 10 milioane de locuitori, comparativ cu Anglia, care are 66.

Artizanul strategiei suedeze este Anders Tegnell, contestat de mulți de la izbucnirea pandemiei.

Potrivit DailyMail, Suedia a numărat până în prezent 5.838 de decese din cauza COVID-19, fiind a cincea țară din lume la rata deceselor pe cap de locuitor, însă din iunie numărul infectărilor a fost ținut sub control.

Epidemiologul Johan Carlson, directorul agenției de sănătate a Suediei, afirma recent că ultimele date oficiale arată că rata de contagiune are un ”trend descrescător”, iar ”numărul pacienților de la terapie intensivă scade și el”. Carlson a spus că scăderea este ”un efect al faptului că păstrăm distanța socială”.

Rata de infectare cu Covid-19 scade, iar autoritățile de la Stockholm pun acest lucru pe seama cetățenilor care se conformează voluntar la recomandările de distanțare socială.

Johan Carlson a declarat pentru Times: ”Am avut o strategie solidă și sustenabilă. Avem probabil cel mai mic risc de contaminare.”

Populația Suediei a respectat măsurile pe care autoritățile doar le-au recomandat: să stea la 1,5 m distanță, să nu se adune în grupuri mari, să nu iasă mult în oraș. În felul acesta, nici nu a fost nevoie de mască.

Deși inițial metoda suedeză a fost incriminată și considerată iresponsabilă, se pare că au acționat cel mai înțelept, cel puțin, până la ora actuală.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel