Sari la conținut

Un nou medicament anti-COVID este disponibil în România din 15 octombrie. Antiviral, inhibitor al ARN

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN și va fi disponibil în România din 15 octombrie, potrivit unui comunicat al Terapia, companie Sun Pharma.

Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India și Rusia, iar în viitorul apropiat și în Japonia.

Terapia – o companie SUN PHARMA: 770 000 de tablete de favipiravir (FluGuard) intră începând cu 15 octombrie 2020 în depozitele CN Unifarm

Începând cu 15 octombrie 2020 prima cantitate de 220 000 de tablete de favipiravir (FluGuard), dintre care 20.000 reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19, intră în depozitele Unifarm SA.

Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele 6 luni pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 este de 770 000 de tablete, reprezentând necesarul pentru circa 10.000 de pacienți, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii. Totodată, compania analizează și posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj – Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament a unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din țară.

Provocările pandemiei COVID-19 au însemnat, pe lângă o cursă fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin, și nevoia urgentă a unui tratament antiviral eficient. Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un „călcâi al lui Ahile”. Este vorba despre    ARN – polimerază virală, o enzimă esențială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19.

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN – polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind superior lopinavir – ritonavir și mai bine tolerat. Mai mult decât atât, favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.

De asemenea, pentru următoarea perioadă sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv in Italia, SUA, Germania și Canada.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel