Sari la conținut

”Femeia puternică nu cerșește IUBIREA”. Despre puterea FEMINITĂȚII, taină și ARTĂ

Pentru că am pășit timid în luna martie, luna femeii prin definiție, am provocat-o pe psihologul colaborator al Doctorului zilei, Eveline Țibichi Osnaga să ne explice cum sunt femeile puternice și ce poți face ca să ajungi o astfel de femeie. Iată recomandările ei, ca un fel de mărțișor

Dana Lascu

Doctorul Zilei: Că tot se apropie luna martie, hai să vorbim un pic altfel despre femeie. Care este profilul femeii puternice?

Psiholog Eveline Osnaga: Profilul femeii puternice este atât de complex, încât este dificil să îl sintetizăm în câteva cuvinte. Femeia puternică este feminină și nu se simte vulnerabilă să își arate această latură. Este acea femeie care știe să gestioneze latura masculină din ea și nu face abuz de putere. Este femeia care nu se milogește pentru iubirea sau atenția unui bărbat. Este independentă și știe să-și stăpânească „furtunile” emoționale. Este acea femeie care nu fuge de singurătate, ci știe că momentele de singurătate au importanța lor în dezvoltarea ei. Femeia puternică știe care este diferența între iubire și atașament. Femeia puternică este acea mamă care alege să își crească singură copiii, decât să rămână într-o familie unde este violență, agresivitate atât fizică cât și verbală.

Putem spune că este și acea femeia care își găsește puterea să o ia de la capăt ori de câte ori viața o va provoca. Când o femeie puternică este rănită, ea devine din ce în ce mai puternică. Femeia puternică este și acea femeie care știe ce vrea și are planuri care să o ajute să obțină ce își dorește.

Este acea femeie care nu-și clădește fericirea pe nefericirea alteia sau altora. Este acea femeie care are încredere în ea și nu se lasă manipulată. Este acea femeie care știe să fie soție, mamă, iubită, gospodină și care se ocupă de propria carieră fără a-și neglija celelalte roluri. Este acea femeie care are o relație cu mama ei suficient de puternică, încât să fi învățat din greșelile acesteia.

Este femeia care este pregătită să fie un model pentru copiii ei și este conștientă că nu-i crește pentru ea, ci pentru societate. Cum spuneam, lista e lungă și poate continuă cu multe aspecte.

Sexul slab/sexul tare

Dr. Zilei: Suntem noi sexul slab? Să vorbim despre mitul inferiorității femeii și corelativa dominanță a bărbatului…

Psiholog Eveline Osnaga: Cred că povestea asta cu „sexul tare” și „sexul slab” a ajuns să fie că o metaforă în secolul al XXI-lea. Asistăm la un proces de feminizare a bărbatului și automat și noi ne remodelăm. Este adevărat că în fiecare bărbat există și o latură feminină, cum și în fiecare femeie există o latură masculină. Atunci când bărbații din viață noastră își manifestă latura feminină, noi devenim din ce în ce mai … puternice. În realitate, unei femei îi stă cel mai bine când se poartă că o femeie, când se simte bine în pielea ei și când nu intră într-o competiție cu bărbatul de lângă ea.

Femeia ar trebui să fie inferioară bărbatului atunci când vorbim despre puterea fizică, eventual de înălțime și la numărul de la pantof. Dacă vorbim de dominare în cuplu, atunci acolo nu există nici iubire, nici fericire, indiferent cine ar fi dominatorul, el sau ea.

Dr. Zilei: Cum ajungi la acel echilibru interior care să te întărească psihic suficient că să poți sta bine înfiptă pe poziții, fără să-ți pierzi feminitatea?

Psiholog Eveline Osnaga: Avem nevoie de mici detalii, care ne sunt specifice pentru a ne aminti că suntem femei. Avem nevoie de parfum, ruj, machiaj, unghii lungi și eventual roșii, părul lung și, din când în când, să purtăm fuste și rochițe. Chiar dacă pare puțin, de fapt în toate cele enumerate se ascunde câte un pic din feminitatea noastră. Atunci când purtăm doar pantaloni, nu ne machiem și ne tundem scurt, de fapt activăm latura masculină din noi. Puterea unei femei stă în feminitatea ei, cu cât ne acceptăm feminitatea, vulnerabilitatea și sensibilitatea, cu atât ne putem construi propriul profil de femeie puternică. Un alt aspect important este că feminitatea se descoperă, se învață și se adaptează, în funcție de personalitatea și aspirațiile fiecăreia.

Femeile și bărbații, personalități construite diferit

Dr. Zilei: De ce femeile simt altfel decât bărbații?

Psiholog Eveline Osnaga: Pentru că ei sunt mai practici. De fapt, nu vreau să generalizez, am întâlnit și bărbați mai sensibili decât mine și eu încă mai plâng dacă văd sau citesc ceva care mă emoționează.

Explicațiile sunt din cele mai diverse, de la educație până la explicații neurologice. Bărbatul este caracterizat de verbul „a face”, iar noi, femeile, suntem definte de „a fi”. Femeile sunt empatice și mai comunicative, iar bărbații sunt „construiți” mai cognitiv, mai raționali și mai logici.

E o artă să fii femeie? De fapt, excluzând din discuție partea morfofiziologică, ce înseamnă să fii femeie?

Sunt multe femeie în lume, însă nu toate sunt puternice. Și da, sunt unele femei care știu să facă din feminitate o artă. Și, în general, cele care reușesc să facă artă sunt controversate și invidiate. O femeie înseamnă simplitate, naturalețe, discreție, vulnerabilitate, gingășie, senzualitate, căldură, empatie, sensibilitate, frumusețe interioară, maternitate, într-un cuvânt VIAȚĂ.

5 sfaturi pentru a te transforma într-o femeie mai puternică

Psiholog Eveline Osnaga: Evit să dau sfaturi… dar dacă ar trebui să fac 5 recomandări, ar suna cam așa:

Acordați-va timp pentru a va îngriji feminitatea.

Încercați să vă aduceți aminte că sunteți personajul principal în propria voastră viață și dacă dumneavoastră sunteți bine, și cei din jur vor fi.

Învățați să aveți încredre în propria persoană și să vă iubiți așa cum sunteți. În realitate, nimeni nu este perfect.

Nimeni nu se naște puternic, nici fizic și nici psihic. Treaba asta se învață zi de zi, prin fiecare experiență în parte.

Nimic nu este mai periculos decât să refuzăm să ne ridicăm, atunci când suntem jos. Nu căzătura este importantă, ci dorința de a ne ridica, ori de câte ori este nevoie.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel