Sari la conținut

Femeile care fac ACEST lucru de 2-3 ori pe săptămână trăiesc mai mult și arată mai bine

antrenament de forta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Femeile care fac antrenament de forță trăiesc mai mult

Femeile care fac antrenament de forță trăiesc mai mult. Brațele tonifiate și o talie mai subțire ar putea fi motivația ta pentru a face mișcare, dar beneficiile antrenamentului potrivit ar putea depăși cu mult aspectul tău.

Un nou studiu publicat în The Journal of the American College of Cardiology în februarie 2024 a sugerat că organsimul femeilor culege recompense mai mari din exercițiile fizice la același nivel ca bărbații.

Femeile care fac antrenament de forță trăiesc mai mult. Cât este de ajuns?

Ambele sexe au observat beneficii tot mai mari pe măsură ce au menținut sau au crescut activitatea de-a lungul vieții. Cu toate acestea, în mod surprinzător, datele au arătat un impuls foarte interesant pentru sănătatea femeilor dacă acestea se implicau într-un anumit tip de antrenament.

Dr. Martha Gulati, director de cardiologie preventivă la Institutul de Inimă Smidt din Los Angeles a remarcat că din cei aproximativ 400.000 de persoane implicate în studiu, aproximativ 20% dintre femei s-au angajat în antrenament cu greutăți.

Femeile care au ridicat greutăți sau au făcut antrenament de rezistență au văzut beneficii extraordinare pentru sănătate

„Ceea ce ne-a surprins cel mai mult a fost faptul că femeile care fac întărirea musculară au avut o reducere a mortalității cardiovasculare cu 30%. Nu avem multe lucruri care să reducă mortalitatea în acest fel”, a spus Gulati pentru NPR. 

Eric Shiroma, cercetător la Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui, a spus că ridicarea greutăților ar putea fi deosebit de importantă pentru femeile care tind să aibă mai puțini mușchi.

„S-ar putea ca această creștere relativă a foreței fizice, la femei în comparație cu bărbați, să fie ceea ce conduce această diferență de beneficii”, a spus el pentru NPR.

Cu toate acestea, beneficiul răsunător al antrenamentului cu greutăți pentru femei nu exclude necesitatea ca toți oamenii să includă exerciții cardiovasculare provocatoare. Cardio și antrenamentul cu greutăți ar trebui să fie încorporate, a spus Gulati.

Exercițiile care măresc ritmul cardiac și sunt moderat provocatoare au oferit, de asemenea, câștiguri semnificative atât femeilor, cât și bărbaților. Riscul de deces prematur a scăzut cu 24% la femei și cu 18% la bărbați, potrivit studiului.

Beneficiile antrenamentului cu greutăți pe măsură ce îmbătrânești

Studiul arată că 80% dintre femeile care fac exerciții fizice, dar nu iau în considerare antrenamentul cu greutăți, pierd un stimulent imens de longevitate. Antrenamentul cu greutăți a fost dovedit de numeroase studii că previne problemele legate de îmbătrânire și, în unele cazuri, atenuează simptomele tulburătoare.

De exemplu:

  • Antrenamentul de forță poate reduce oboseala și poate ameliora durerile asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi durerile de spate.
  • Antrenamentul de rezistență poate îmbunătăți masa osoasă și poate reduce pierderea osoasă, ceea ce poate preveni ruperea în timpul căderilor, una dintre principalele cauze de rănire și deces la persoanele de peste 65 de ani, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
  • Antrenamentul cu greutăți poate îmbunătăți, de asemenea, respirația și poate ajuta să dormi mai bine. Beneficiile nu sunt însă doar interne; antrenamentul cu greutăți chiar te poate face să arăți mai tânăr.

Un studiu din 2023 a sugerat că antrenamentul cu greutăți ar putea fi calea către o piele strălucitoare pe măsură ce îmbătrânești. S-a arătat că, în timp ce exercițiile fizice au îmbunătățit în general elasticitatea pielii, antrenamentul cu greutăți a crescut de fapt grosimea stratului dermei, ceea ce a condus la o piele cu aspect mai tânăr.

Dacă ți-e frică să mergi la sală sau nu crezi că poți face față greutăților mari, un alt studiu a arătat că greutățile mai ușoare ar putea funcționa la fel de bine pentru a construi mușchi. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel