Sari la conținut

Ceaiul care taie greața, dar și pofta de mâncare. Remediu blând pentru balonare și probleme digestive. Planta combate halena

Feniculul este o plantă uimitoare, care combate respirația urât mirositoare și ajută în cazuri de balonare și digestie lentă. Ce alte proprietăți uimitoare pentru sănătate mai are?

Iată de ce este feniculul atât de recomandat în afecțiuni ce țin de stomac. De asemenea, prima opțiune a proaspetelor mămici, pentru stimularea lactației. Pe lângă aceasta, compușii plantei miraculoase calmează și stomacul fragil al bebelușilor.

Originar din bazinul mediteraneean, feniculul (Foeniculum vulgare) este atât plantă alimentară cat şi una medicinală. Cu frunze în formă de pană, dar care amintesc de mărar, şi miros puternic de anason, feniculul a fost cultivat încă din Antichitate.

Deşi astăzi s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. Planta are florile mici, galben-verzui, care cresc pe capete mari şi late. Seminţele mici, galben-maronii şi aplatizate, au miros şi gust aromat.

În scop terapeutic se folosesc seminţele, care se recoltează toamna, când se îngălbenesc şi se folosesc întregi sau se extrage din ele un ulei esenţial. Preparatele pe bază de fenicul sunt recomandate în caz de sindroame dispeptice, atonie digestivă, balonare, digestie lentă, constipație, colici abdominale la bebeluşi, colită, enterocolită, insuficientă dezvoltare a sânilor şi alte caractere feminine, tulburări de ciclu menstrual, tulburări de menopauză, stimularea secreției lactate la mamele care alăptează şi/sau care prezintă agalactie, dar şi insomnie. Mestecarea seminţelor este şi un remediu pentru halenă. Deoarece feniculul are proprietăți antiinflamatorii şi antimicrobiene, este folosit adesea la fabricarea pastelor de dinţi naturale.

Rețineți! Feniculul poate fi consumat in intregime fiindcă bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele sunt toate comestibile.

Feniculul este un cunoscut remediu în curele de slăbire, deoarece taie pofta de mâncare şi stimulează metabolismul. Din câte se pare, planta ameliorează diverse tipuri de greață.

Feniculul este utilizat şi pentru calmarea inflamaţiilor oculare şi ale gâtului. Este, de asemenea, expectorant şi, datorită acţiunii sale antispastice, poate fi folosit în tratamentul tusei.

Planta are acţiune asupra colicilor, e antitoxică (combate efectele nocive ale alcoolului), vermifugă, antiseptică şi antispastică. Pulberea de fenicul se obține prin măcinarea semințelor de fenicul în râşnița de cafea.

Se ia o linguriță rasă, se ține sub limbă 10-15 minute, iar apoi se înghite cu puțină apă.

Se ia jumătate de linguriță cu 5-10 minute înainte de masă şi jumătate de linguriță imediat după masă. Tratamentul se poate face şi pe stomacul gol. Este recomandat pentru tratarea problemelor digestive.

Infuzie combinată de fenicul se prepară din 1-2 lingurițe de pulbere de semințe de fenicul, 150 ml de apă+150 ml de apă fierbinte. Pulberea de semințe de fenicul se lasă la înmuiat în 150 ml de apă rece, de seara până dimineața, apoi se filtrează. Maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se infuzează cu 150 ml de apă fierbinte, timp de 20 minute, după care se lasă la răcit.

Se combină cele două extracte. Acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Nu se depăşesc trei căni pe zi.

Maceratul de fenicul se obține din 50 g de seminţe şi un litru de vin alb. Seminţele se macerează într-un litru de vin timp de zece zile. Lichidul se strecoară, după care se foloseşte ca diuretic, aperitiv, împotriva oboselii, balonării sau colicilor abdominale.

Tratamentul cu fenicul se dovedeşte eficient și în alte tulburări de natură digestivă: viermi intestinali, enterocolită, insuficienţă pancreatică, anorexie, hemoroizi, intoxicaţii cu plante sau ciuperci.

Infuzie de semințe de fenicul: se prepară dintr-o linguriță de seminţe uscate și 250 ml de apă. Se lasă la infuzat timp de cinci sau zece minute. Se beau 1-2 că ni pe zi. Prima jumătate de cană se bea înainte de masă, iar cea de-a două jumătate, după masa de prânz; la fel, a doua cană se împarte în două, înainte şi după cină.

Ajută în dureri de stomac, indigestii, crampe, balonare, flatulență, meteorism, constipaţie spastică, episoade de diaree, digestie dificilă, simptome asociate sindromului de colon iritabil.

Atenție! Femeile care suferă de cancer uterin sau mamar trebuie să evite feniculul. De asemenea, persoanele alergice la morcovi sau țelină pot avea reacţii alergice şi la fenicul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: