Sari la conținut

Fenomen meteo periculos în România. Cod roșu de caniculă și cod galben de furtuni violente

prognoza meteo
Sursă foto: DSP Alba
Prognoza meteo

Avertizare meteo de vreme extremă în România, după ce duminică, 23 iunie, Administrația Națională de Meteorologie a extins numărul județelor vizate de cod roșu de caniculă.

Pe de altă parte, însă, tot pentru ziua de duminică este în vigoare un cod galben de averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice

Traversăm zile caniculare, cu temperaturi neobișnuit de ridicate, ce afectează cea mai mare parte a Munteniei, inclusiv Capitala, sudul Moldovei și local Oltenia.

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

ALERTĂ meteo. Care sunt județele aflate sub cod roșu de CANICULĂ

Specialiștii ANM prognozează maxime cuprinse între 34 și 37 de grade Celsius, ceea ce va genera caniculă și un disconfort termic accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, afectând considerabil starea de bine a populației.

Zode afectate de cod Galben: Valul de căldură va persista în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei, cu temperaturi maxime între 31 și 33 de grade.

Zone cu cod Portocaliu: Muntenia, sudul Moldovei și local în Oltenia vor înregistra temperaturi între 34 și 37 de grade, cu disconfort termic accentuat.

Zone afectate de cod Roșu: Județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și București vor fi cele mai afectate, cu temperaturi maxime de 38-39 de grade și minime de aproximativ 20 de grade, caracterizate de nopți tropicale și disconfort termic deosebit de accentuat.

Cod galben de furtuni și vijelii

De asemenea, duminică, 23 iunie este în vigoare un cod galben de averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice.

Avertizarea este valabilă în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și partea de nord a Moldovei.

Recomandările MS pentru zilele caniculare

Pentru a face față acestor condiții extreme, populația este sfătuită să evite expunerea prelungită la soare, să consume lichide în cantități suficiente și să stea în spații răcoroase.

Este esențială evitarea activităților fizice intense și asigurarea unei hidratări corespunzătoare.

De asemenea, în perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

  • Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  • Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
  • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
  • O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
  • Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
  • Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
  • Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel