Sari la conținut

Avertisment privind cancerul de piele: semnele „neregulate” de pe piele care pot apărea după expunerea la soare

Alunițele sunt ceva cu care mulți dintre noi ne naștem, de fapt, nu este neobișnuit să aveți până la 200 dintre ele pe piele la un moment dat. În timp ce aceste pete mici nu sunt, de obicei, nimic de care să vă faceți griji, există unele caracteristici „neregulate” care ar putea fi un semn al cancerului de piele.

Cele mai multe alunițe apar pe părți ale corpului care sunt expuse frecvent la soare și vor deveni adesea mai întunecate sau chiar se vor înmulți pe măsură ce petreci mai mult timp în lumina directă a soarelui. Deși nu toate alunițele sunt un semn de cancer de piele, melanomul este un tip care se poate dezvolta atunci când aceste grupuri întunecate de celule ale pielii suferă mutații și își schimbă ADN-ul.

Melanomul este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer din Marea Britanie și, deși este ușor de tratat, tratarea acestuia devreme vă va oferi cele mai bune șanse de a scăpa de el definitiv.

Iată ce trebuie să știți despre simptomele melanomului, inclusiv cum arată o aluniță „normală” și schimbările cheie pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată.

Cum arată o aluniță „normală”?

O aluniță „normală” este o mică pată pe piele, care este de obicei, dar nu întotdeauna, pigmentată.

 Dr. Gill Jenkins, consilier al Hada Labo Tokyo, a declarat: „Majoritatea alunițelor normale sunt rotunde sau ovale, cu o margine netedă.

Pot fi plate sau ridicate și se simt netede sau aspre la atingere. Dimensiunile variază, dar de obicei sunt mai mici de 6 mm.”

Este important să rețineți că alunițele necanceroase pot fi de fapt mai mari decât o aluniță canceroasă tipică în unele cazuri, așa că ar trebui să aflați ce este normal pentru dvs. și să fiți atenți la orice schimbări.

Potrivit doctorului Jenkins, este „destul de normal” ca noi alunițe să apară de-a lungul vieții – în special la copii și adolescenți.

Ea a explicat că se pot întuneca în timpul sarcinii și se pot estompa pe măsură ce îmbătrânești sau chiar devin mai mult sau mai puțin crescute în timp.

Nu toate schimbările înseamnă că alunița ta este acum canceroasă, dar există unele nereguli care nu ar trebui să treacă niciodată neobservate dacă apar după ce ai fost expus la soare.

Dr. Jenkins a spus: „Alunițele sunt aglomerări concentrate de melanocite (un tip de celulă specializată a pielii) care produc de obicei un pigment întunecat numit melanină.

„ând pielea este expusă la lumina soarelui, melanocitele produc mai multă melanină, ceea ce duce la întunecarea pielii și posibilitatea ca numărul de alunițe să crească sau să devină mai vizibile.”

Un melanom este un tip de cancer care se dezvoltă din melanocite, așa că expunerea la soare fără o protecție adecvată vă poate crește riscul în mod semnificativ.

De fapt, dr. Jenkins a avertizat că arsurile solare o dată la doi ani aproape că vă triplează riscul de a dezvolta cancer de piele melanom, în comparație cu persoanele care nu au avut niciodată arsuri solare.

Dacă aveți mai multe alunițe pe piele, poate însemna, de asemenea, că aveți mai multe șanse de a dezvolta melanom, care pare să fie de șapte ori mai frecvent la persoanele cu peste 100 de alunițe, comparativ cu cele cu mai puțin de 15.

Cum arată o aluniță canceroasă?

Nu toate cancerele de piele se dezvoltă din alunițe, dar ar trebui să cunoașteți semnele melanomului dacă petreceți mult timp la soare sau dacă aveți deja peste 100 de alunițe pe piele.

Dr. Jenkins a dezvăluit că schimbările cheie pe care le puteți observa atunci când o aluniță normală devine „neregulată” includ:

  • O schimbare de culoare – pot deveni mai închise sau pot avea mai mult de două culori
  • O formă neregulată – marginile inegale și formele asimetrice ar putea fi un motiv de îngrijorare
  • Iritație – alunițele care provoacă mâncărime, formarea crustei, descuamarea sau sângerarea nu trebuie niciodată ignorate

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel