Sari la conținut

Fenomen straniu observat de sute de oameni. O minge de foc a apărut deasupra Scoției, Irlandei și în nordul Angliei: ce cred specialiștii

Fenomen straniu observat de sute de oameni. O minge de foc a apărut deasupra Scoției, Irlandei și în nordul Angliei: ce cred specialiștii.

O minge de foc văzută deasupra Scoției și Irlandei de Nord nu se mai crede că ar fi fost gunoi spațial din programul prin satelit al lui Elon Musk, potrivit astronomilor care îl examinează.

Fenomen straniu observat de sute de oameni

Rețeaua Meteor din Marea Britanie a spus că mingea de foc a fost vizibilă timp de 20 de secunde, imediat după ora 22:00, miercuri seara. A primit aproape 800 de rapoarte din Scoția, Irlanda de Nord și nordul Angliei.

Vdeoclipurile păreau să arate un obiect care se sparge pe cerul nopții în timp ce se îndrepta spre nord-vest.

Rețeaua Meteor din Marea Britanie a scris pe Twitter joi după-amiază: „Am verificat de-orbita Starlink și nu s-ar fi apropiat nicăieri de Regatul Unit.

În acest moment, nu putem găsi nicio gunoaie spațială cunoscută sau dezorbita satelitului care ar putea explica această minge de foc. Ne uităm din nou la datele.”

Mai multe persoane au raportat apariția unei „mingii de foc” pe cer în timpul nopții. Rețeaua Meteor din Marea Britanie a început să investigheze situația în urma notificărilor primite, pentru  a afla dacă obiectul a fost un meteorit sau resturi spațiale.

There have been nearly 800 reports of the fireball that was seen over UK last night. The preliminary trajectory has been calculated by the IMO and indicates that the object, which we now believe to be space debris, would have landed in the Atlantic south of the Hebrides. pic.twitter.com/skSvl0YH5Y

— UK Meteor Network (@UKMeteorNetwork) September 15, 2022

„Au existat aproape 800 de rapoarte ale mingii de foc care au fost văzute în Marea Britanie aseară. Traiectoria preliminară a fost calculată de IMO și indică faptul că obiectul, despre care credem acum că este resturi spațiale, ar fi aterizat în Atlanticul de la sud de Hebride”. pic.twitter.com/skSvl0YH5Y — UK Meteor Network (@UKMeteorNetwork) 15 septembrie 2022

Introduction to Fireballs - Meteor Section

O minge de foc a apărut deasupra Scoției, Irlandei și în nordul Angliei: ce cred specialiștii

Nu a fost clar dacă a fost un meteor sau o bucată de resturi spațiale, a spus Aine O’Brien, doctorand la Universitatea din Glasgow și membru al Alianței Fireball din Regatul Unit, care urmărește observațiile de meteori.

Mingea de foc a fost vizibilă pe cer timp de 10 până la 20 de secunde – o perioadă de timp neobișnuit de lungă pentru un meteor – dar modul în care obiectul s-a fragmentat pe cerul nopții sugera că este o rocă spațială.

„Are proprietăți ale ambelor. Avem oameni care prelucrează filmările și elaborează traiectoria acesteia”, a spus O’Brien, potrivit CNN.  „În acest moment, putem doar ghici. Oricum a fost un eveniment uimitor.”

Majoritatea mingilor de foc sunt vizibile doar pentru câteva secunde, a spus ea.

Un meteorit care a lovit o alee din centrul Angliei anul trecut a căzut prin cer timp de șapte secunde.

„Mingea de foc a fost observată în jurul orei 22.00. ora locala miercuri. Ora relativ devreme, plus cerul senin de noapte, a însemnat că mulți oameni au văzut mingea de foc chiar și în zonele construite, cum ar fi Glasgow”, a spus O’Brien.

Mulți dintre cei suficient de norocoși să găsească mingea de foc au trimis videoclipuri pe telefoanele mobile și pe rețelele sociale.

Richard Kacerek, fondatorul Rețelei de Observare a Meteorului din Marea Britanie, a declarat că evaluarea inițială a grupului a fost că este vorba despre resturi spațiale.

„Judecând după videoclipurile înregistrate de public, se pare că se mișcă mult mai lent decât ar face un meteor”, a spus el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel