Sari la conținut

Fenomenul bizar care duce la căderea părului, în special primăvara. Explicația medicului dermatolog

caderea parului
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Deficit de vitamina D

Fenomenul bizar. Ați observat de-a lungul timpului că vă cade părul mai mult pe măsură ce ne îndreptăm spre vară? Ei bine, căderea părului se datorează probabil unui fenomen prost înțeles numit căderea sezonieră a părului, care tinde să apară la începutul primăverii.

Fenomenul poate fi comparat cu năpârlirea animalelor, pe măsură ce temperaturile încep să crească. Deși noi nu avem o blană de care să ne scuturăm, este ceva firesc ca unii dintre noi să piardă mai mult păr în această perioadă a anului, potrivit Dr. Hugh Rushton, un dermatolog englez.

Fenomenul bizar care duce la căderea părului primăvara

Căderea sezonieră a părului îi afectează pe unii mai mult decât pe alții și poate apărea și pe măsură ce trecem de la vară la toamnă.

„Unii oameni o experimentează doar primăvara, alții doar toamna, în timp ce unii, din păcate, pot fi afectați de ambele anotimpuri”, a spus profesorul de studii tricologice, potrivit The Sun.

Părul tău are patru faze: faza anagenă (de creștere), faza catagenă (de tranziție), faza telogenă (de repaus) și exogen (vărsarea).

Potrivit dr. Rushton, căderea sezonieră are loc deoarece un procent mai mare decât normal de păr în creștere trece la faza de repaus a ciclului părului.

Această schimbare va avea loc de obicei în timpul solstițiului de iarnă sau de vară, care sunt cele mai scurte și mai lungi zile ale fiecărui an. Dar tu vei observa că îți cade părul abia după trei luni.

De ce apare pierderea sezonieră a părului?

Cauza exactă a căderii sezoniere a părului este necunoscută, dar oamenii de știință cred că poate fi legată de schimbarea nivelurilor de lumină la fiecare dintre solstiții.

Dr. Rushton a explicat că foliculul de păr are o serie de fotoreceptori, cum ar fi CRY1, CRY2, OPN3 și OPN4, care răspund la lumină. El a propus că modificările nivelului de lumină pe măsură ce zilele devin mai lungi sau mai scurte ar putea stimula celulele receptorilor de lumină din păr, determinând unele fire de păr să treacă la următoarea fază a ciclului părului.

„Deoarece mai mult păr decât de obicei intră în faza de repaus simultan, căderea tinde să aibă loc într-un interval de timp scurt, făcându-l mult mai vizibil și deseori făcându-i pe oameni să creadă că au o problemă cu căderea părului sau că se confruntă cu probleme nenaturale. niveluri de cădere a părului.

Este important de reținut că căderea părului sezonier ar trebui să dureze doar maximum două până la trei săptămâni. Dar, din fericire, tot părul care ți-a căzut va crește din nou”, a spus dr. Rushton.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel