Sari la conținut

Un nou tratament împotriva principalei cauze de orbire a avut rezultate promițătoare

Un tratament a permis, în premieră, reducerea semnificativă a progresiei degenerării maculare, principala cauză de orbire după vârsta de 60 de ani, informează AFP citând rezultatele unui studiu clinic prezentat miercuri în revista ”Science Translational Medicine”.

Faza a II-a a studiului s-a desfășurat pe 129 de pacienți, pe o perioadă de 18 luni, timp în care a fost evaluată siguranța și eficacitatea Lampalizumab, produs de laboratoarele elvețiene Roche.

Două studii clinice de faza a III-a, care implică 936 de pacienți, au debutat recent, iar rezultatele acestora ar trebui să fie făcute publice în 2019.

Degenerescența maculară este o boală care afectează macula — partea centrală a retinei — esențială pentru a citi, a scrie și a recunoaște chipurile. Afecțiunea apare care urmare a degradării progresive a neuronilor fotoreceptori ce captează lumina și o transformă în semnale transmise către creier.

Lampalizumab declanșează un mecanism de apărare imunitar asociat în mod specific cu această formă incurabilă de degenerare.

Studiul de faza a II-a a demonstrat o reducere cu 20% a progresiei leziunilor în urma unui tratament ce implica o injecție efectuată lunar cu Lampalizumab.

În cazul a 57% dintre purtătorii unui anumit marker genetic (CFI +) s-a observat o reducere cu 44%. Însă, persoanele care prezentau o altă specificitate genetică (CFI—) tratamentul nu a avut nici un efect, precizează sursa citată.

Cercetătorii au consemnat că nu au fost observate reacții adverse grave ale acestui tratament.

”Degenerescența maculară afectează aproximativ cinci milioane de oameni din întreaga lume, printre aceștia numărându-se peste un milion de persoane din Statele Unite, și este responsabilă de 20% dintre cazurile de orbire din țările dezvoltate”, a declarat Erin Henry, director de cercetare medicală în cadrul diviziei de oftalmologie a Genentech, o filială din SUA a Roche.

”Nu există în prezent nici un tratament eficient sau autorizat de Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente împotriva acestei patologii, iar noi sperăm că cele două studii clinice (faza III), în curs de desfășurare vor demonstra potențialul Lampalizumab pentru tratarea acestor pacienți”, a adăugat ea.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel