Sari la conținut

Căderea părului. Cele mai comune cauze și cum o poți preveni

Căderea părului poate fi cauzată de o multitudine de factori, atât genetici cât și externi. Pierderea părului poate altera imaginea de sine și, adesea, persoanele care suferă de această afecțiune caută soluții pentru a limita acest proces. Iată care sunt cele mai comune cauze și, de asemenea, cum poți preveni pierderea părului.

Stilul de viață, alimentația și factorii genetici înfluențează aspectul părului nostru. Astfel, este important să recunoști care sunt factorii influențabili și ce trebuie să schimbi când vine vorba de stilul tău de viață pentru a limita căderea părului.

Căderea părului. Cele mai comune cauze și cum o poți evita

Cezar Amititeloaie, renumit medic cardiolog, dezvăluie care sunt cele mai comune cauze ale căderii părului și, de asemenea, ce trebuie să faci pentru a limita pierderea.

Dereglări hormonale

„Dereglările hormonale sunt printre principalele cauze ale căderii părului, atât nivelele scăzute de hormoni sexuali (testosteron și estrogen) dar și nivelele foarte crescute, pot cauza alopecie. Activitatea sexuală regulată, dar și satisfăcătoare, normalizează nivelele hormonale atât la bărbați, cât și la femei.

Șocul emoțional puternic

Șocul emoțional puternic poate determina căderea părului în anumite arii circulare așa numita Alopecia areata – când  sistemul imunitar dezechilibrat produce anticorpi împotriva foliculilor piloși.

Alte cauze mai pot fi: dietele drastice de slăbire care privează corpul de proteinele, vitaminele şi mineralele necesare, sindromul inflamator generalizat din cadrul bolilor cronice: cardiovasculare, diabet, cancer, administrarea unor medicamente, chimioterapia, radioterapia, cazuri în care părul se rărește, încărunțește și cade de peste tot.

Și ar mai fi agresiunea mecanică asupra părului. Unele coafuri precum extensiile de păr și codițele împletite de tip afro pot duce la apariția alopeciei de tracțiune, iar tratamentele capilare cu ulei fierbinte pot cauza inflamația foliculilor piloși și pierderea părului, iar dacă se produc cicatrici, aceasta poate fi permanentă”, dezvăluie medicul pe propriul blog.

Cum să ai un păr sănătos?

Redu nivelul de stres general prin activități relaxante: cum ar fi sportul, yoga, meditația, muzica, lectura, petrecerea timpului în aer liber la lumină naturală, îngrijirea unui animal de companie, iar dacă ai trecut printr-un eveniment șocant major fă neapărat câteva ședințe de psihoterapie. Alopecia areata se poate vindeca.

Somnul de calitate scade nivelul de stres și este cel mai bun modulator al nivelurilor hormonale: reglează testosteronul, estrogenii, HGH – hormonul de creștere, melatonina și mulți alți hormoni.

Fă sport cu regularitate, pentru că asta duce la creșterea producției de oxid nitric, cel mai puternic vasodilatator care îmbunătățește circulația sanguină în general, dar și nivelul scalpului, iar transpirația ajută la eliminarea mai ușoară a substanțelor toxice care atacă rădăcina firului de păr. Dar nu recomand sportul în exces, mai mult de 7-10 ore pe săptămână, deoarece produce stres oxidativ, surmenaj, perturbarea hormonilor, îmbătrânire precoce și căderea părului.

Renunță la zahăr care este extrem de toxic pentru că se leagă de toate proteinele și le strica conformația tridimensională și bineînțeles că asta se întâmplă și cu proteinele din păr. Nu poți avea un păr sănătos pe termen lung dacă consumi zahăr!

Renunță la fumat sau la consumul excesiv de alcool. Fumatul afectează endoteliul, învelișul interior al vaselor de sânge,  scade oxidul nitric care este vasodilatator și reduce astfel circulația sângelui, iar consumul excesiv de alcool determină scăderea vitaminelor din complexul B extrem de importante pentru păr.

Expune-te la soare cât mai des, dar nu excesiv, pentru a-ți asigura un nivel normal de vitamina D, dar păstrează părul  acoperit. Vitamina D îmbunătățește starea de spirit și combate depresia, scade inflamația generalizată, echilibrează sistemul imunitar, îmbunătățește calitatea somnului, reglând astfel și hormonii, mai ales pe cei sexuali: testosteronul și estrogenii. Astfel, deficitul de vitamina D este unul din motivele pentru care în sezonul rece căderea părului este mai accentuată și de aceea e important să-ți faci analizele și dacă e cazul să suplimentezi adecvat”, adaugă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel