Sari la conținut

Ficat sănătos – condimentul pe care îl consumă fiecare centenar

dieta ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
dieta ficat gras

Ficatul este cel mai important organ responsabil pentru curățarea complexă a organismului și, de asemenea, sintetizează oligoelementele utile. Cu o nutriție necorespunzătoare, el primește o sarcină semnificativă, în urma căreia se pot dezvolta boli grave.

Alcoolul, alimentele prăjite cu conținut ridicat de calorii, alimentele bogate în zahăr și cărnurile afumate au un efect deosebit de dăunător asupra acestuia. Dar utilizarea zilnică a unui condiment are un efect benefic asupra funcționării acestui organ.

Curcumina conținută în turmeric are proprietăți pronunțate anticancerigene, antioxidante, hepatoprotectoare și antiinflamatoare. Oamenii de știință au descoperit că acest element activează proteina Nrf2, care activează gena longevității SIRT-1, relatează publicația The Health Site.

Important: includerea turmericului în alimentație este contraindicată persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale. Este necesară consultarea unui medic.

Turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Turmericul – secretul centenarului pentru un ficat sănătos

Turmericul este folosit pentru a ameliora durerea și inflamația, cum ar fi osteoartrita. Trebuie ținut cont de faptul că curcumina este slab absorbită în sânge, este mai bine să o consumați cu alimente grase. Beneficiile turmericului sunt sporite cu o combinație potrivită de condimente. De exemplu, substanța piperină conținută în piperul negru îmbunătățește semnificativ absorbția curcuminei – în medie cu 2000%.

Condimentul este recomandat pentru febra fânului, bolile hepatice și mâncărimi. Este folosit împotriva arsurilor la stomac și pentru îmbunătățirea memoriei, dar nu există dovezi științifice concludente care să susțină eficiența condimentului în aceste cazuri.

Turmericul conține uleiuri esențiale și multe substanțe benefice: vitaminele C, K și B, fier, fosfor, valeriană, iod și calciu. În 100 g din acest condiment conține 2-7% de minerale dietetice, 3-7% de uleiuri esențiale, 6-8% de proteine, 60-70% de carbohidrați și 3-7% de grăsimi.

Oamenii de știință consideră că inflamația cronică este cauza principală a multor boli comune. Printre acestea se numără bolile de inimă, sindromul metabolic, boala Alzheimer și diverse afecțiuni degenerative.

Curcumina are un puternic efect antiinflamator. A fost comparată cu unele medicamente farmaceutice, dar, spre deosebire de acestea, substanța nu are efecte secundare grave.

Curcumina blochează molecula NF-kB care intră în nucleele celulelor și inițiază inflamația. Cercetările confirmă faptul că curcumina acționează ca și medicamentul atorvastatină, scăzând colesterolul .

Un alt experiment a fost realizat pe 121 de pacienți, toți supuși unei operații de bypass coronarian. Oamenii au fost împărțiți în două grupuri, primului i s-a administrat un placebo, iar celui de-al doilea i s-au administrat 4 g de curcumină pe zi timp de câteva zile înainte și după operație. În grupul de control, potrivit cercetătorilor, riscul de atac de cord a fost redus cu 65%, adaugă publicația .

 

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel