Sari la conținut

Florin Cîțu: la ce măsuri de restricție ne putem aștepta în perioada următoare? Valul al patrulea a început!

Noi măsuri restrictive

Situația epidemiologică din România pare să se agraveze conform statisticilor puse la dispoziție de către specialiști, dar și a declarațiilor oficialilor. Deși ne pregătim de valul al patrulea al pandemiei, premierul Florin Cîțu ne oferă asigurări că economia va continua să funcționeze, iar orice potențiale măsuri restrictive vor fi luate în urma unor consultări cu specialiști.

„Trebuie să vorbim și cu specialiștii, au venit multe propuneri de la Ministerul Sănătății și data trecută, unele dintre ele le-am acceptat, altele nu. Unele erau să închidem magazinele la 15:00 în weekend, nu am mers pe acele variante, deci dați-mi voie întâi să văd ce spun și specialiștii și apoi vom lua o decizie”, a spus Florin Cîțu, marți seară, la Digi24.

„Vă pot spune clar un singur lucru: eu nu voi închide piețele agroalimentare, nu voi închide mall-urile, nu voi închide economia. Economia va fi deschisă în perioada următoare, economia nu va fi închisă”, a declarat premierul Cîțu, făcând aluzie la măsuri care au fost luate de predecesorul său în funcție, Ludovic Orban.

Aceste declarații vin în contextul în care în ședința de marți a Ministerului Sănătății s-a discutat despre accesul restricționat a persoanelor nevaccinate în locurile aglomerate pe timp de weekend. Premierul a declarat că a lipsit de la ședință, deoarece avea agenda încărcată.

„Repet: nu vom închide piețele agroalimentare, nu vreau să închid mallurile și nu vom închide economia. Asta este clar și asta le garantez oamenilor. Ele vor rămâne deschise”, a insistat Florin Cîțu.

Întrebat dacă ar putea fi puse totuși unele restricții, de pildă, pentru nevaccinați, el a spus: „M-am uitat în valul 3 când au fost deschise mallurile, nu erau așa mulți vaccinați, aveau mască, deci putem să găsim variante, să vedem întâi ce ne spun specialiștii”.

Întrebat când vor fi luate deciziile, premierul a spus că pentru 1 august au fost anunțate deja măsurile în vigoare. „Trebuie să vedem întâi ce se întâmplă cu evoluția și apoi vom lua o decizie. Vreau să am întâi o discuție și cu specialiștii, de obicei mă duc și mă întâlnesc și cu INSP și cu alți specialiști și atunci luăm o decizie, în cunoștință de cauză”, a punctat șeful executivului.

Relaxările dispar la o incidență de 1 la mie

Florin Cîțu consideră că nu sunt relaxări excesive de la 1 august, în condițiile în care există o îngrijorare că valul patru, cu varianta Delta dominantă, va fi inevitabil și în România.

„Majoritatea măsurilor rămân așa cum au fost și de la 1 august, sunt câteva specifice, dar tot ce se relaxează se relaxează doar dacă nu ajungem la 1 la mie, la 2 la mie, la 3 la mie, aceste praguri rămân oricum. În condițiile pe care le avem acum, când nu avem o rată de infectare mare, da, putem să vorbim de câteva relaxări, dar dacă ajungem la 1 la mie, automat acestea dispar. Deci, nu se întâmplă multe lucruri. Masca rămâne în continuare la interior și în spațiile aglomerate, nu sunt multe modificări în aceastră decizie de la 1 august și vom vedea pe parcurs ce se întâmplă”, a comentat Florin Cîțu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: