Sari la conținut

Focare de pestă porcină, în acest județ din România

Aproximativ 17 focare de pestă porcină africană au fost confirmare în județul Brăila. Unul dintre ele este este într-o crescătorie cu 3300 de porci. Toate animalele afectate vor fi eutanasiate. 

După o perioadă de acalmie, pesta porcină africană (PPA) a revenit în forţă pe raza judeţului Brăila. Direcţia Sanitar Veterinară Brăila informează că, în prezent, în judeţul nostru evoluează un număr de 17 focare active de pestă în exploataţii nonprofesionale, adică în gospodăriile populaţiei, şi un focar activ la o exploataţie comercială.

Temuta boală a reapărut în data de 3 iulie, într-o gospodărie din comuna Vădeni, iar apoi au mai fost consemnate focare şi pe raza comunelor Bărăganu, Chiscani, Ianca, Măxineni, Siliştea, Şuţeşti, Însurăţei şi Vădeni.

“Efectivul de porci ucişi în vederea lichidării acestor focare a fost în total de 433 capete din gospodăriile populaţiei, iar la exploataţia comercială afectată, de pe raza oraşului Însurăţei, vor fi ucişi 3.300 porci la îngrăşat, efectiv existent la data declarării bolii”, ne-a informat Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al DSV Brăila.

În prezent, pe raza judeţului au fost impuse restricţii de mişcare a animalelor. Acestea urmează să fie ridicate în funcţie de evoluţia ulterioară a bolii.

În ceea ce priveşte despăgubirea crescătorilor ai căror porci au fost sacrificaţi sau urmează să fie sacrificaţi, conducerea DSV Brăila dă sigurări că dosarele întocmite sunt în stadii avansate de execuţie. Statul acordă între 8 şi 10 lei per kilogram, în funcţie de categoria porcilor sacrificaţi, făcându-se distincţie între scroafe gestante, porci graşi sau exemplare tinere.

După cum se ştie, şi anul trecut pesta porcină africană a început să evolueze pe raza judeţului Brăila tot în luna iulie, vârful epizootiei fiind atins spre sfârşitul lunii august, pentru ca pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie numărul focarelor depistate să fie din ce în ce mai mic. Pentru eradicarea bolii au fost sacrificaţi zeci de mii de porci din gospodăriile populaţiei şi sute de mii din crescătoriile profesionale. Din păcate, deşi părea învinsă, boala s-a reactivat.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecțioasă virală, extrem de contagioasă, care afectează porcul domestic din sectorul gospodăresc sau industrial și porcul mistreț. Deoarece nu există niciun tratament sau vaccin care să prevină apariția, singura metodă eficientă de prevenție este menținerea unui nivel înalt de biosecuritate în fermele comerciale și în gospodăriile populației. Identificarea timpurie, controlul și stingerea posibilelor focare de boală sunt esențiale în limitarea transmiterii virusului. Pesta porcină africană (PPA) nu poate afecta starea de sănătate a omului, chiar și în cazul contactului direct cu animalele bolnave. În schimb, omul poate fi un important vector pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta sau chiar în fermele comerciale, dacă nu respectă regulile de biosecuritate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel