Sari la conținut

Fost ministru al Sănătății, lecții pentru actualul ministru al Sănătății, despre PNNR în Sănătate: „România trebuie să înceteze cheltuirea banilor publici din Sănătate fără a da socoteală”

Fost ministru al Sănătății, lecții pentru actualul ministru al Sănătății, despre PNNR în Sănătate: „România trebuie să înceteze cheltuirea banilor publici din Sănătate fără a da socoteală”

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, îi atrage atenția lui Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, asupra proiectelor PNRR. Mihăilă spune că reformele pe care trebuie să se axeze Rafila sunt cele recomandate și agreate de Comisia Europeană, și anume „ambulator și prevenție”.

Fost ministru al Sănătății, lecții pentru actualul ministru al Sănătății, despre PNNR în Sănătate

„Încă nu e târziu să recuperăm „întârzierile majore” din implementarea PNRR în Sănătate. E nevoie doar de muncă și concentrare. În schimb, ministrul Alexandru Rafila cere controale de la premierul Ciucă.

Pe 7 decembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene îi trimitea o scrisoare ministrului Sănătății Alexandru Rafila. Documentul poartă titlul: „Constatarea unor întârzieri majore în implementarea PNRR”.

Dan Vîlceanu îi enumera colegului de coaliție că:

  • nu era elaborat cadrul legal pentru Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate;
  • nu existau criterii de prioritizare a investițiilor în centrele comunitare;
  • nu era constituită echipa de coordonare și implementare a reformelor și investițiilor în cadrul ministerului.

O săptămână mai târziu, ministrul PSD a găsit soluția: în loc să pună osul la treabă, Alexandru Rafila a cerut premierului Ciucă în ședința de guvern să trimită un control, ca să verifice chipurile cum a fost elaborat PNRR în Sănătate.

Componenta Sănătate din PNRR a fost prima închisă cu Comisia Europeană, a fost apreciată de experții internaționali și de reprezentanții pacienților – acum trebuie să punem presiune.

„România trebuie să înceteze cheltuirea banilor publici din Sănătate fără a da socoteală”

Pentru că cel mai ușor pentru PSD este să uite de sistemul sanitar, de pacienți, de eficiență administrativă și să încerce să se acopere pentru ceea ce știe că nu e în stare să facă: reformă.

PNRR în sănătate înseamnă o sumă enormă comparativ cu investițiile din bugetul de stat: 2,6 miliarde de euro pentru cheltuieli medicale directe + 400 milioane euro pentru digitalizarea sistemului.

În schimb, trebuie să facem reforme de bun simț, care merg în direcțiile recomandărilor de țară ale Comisiei Europene și în direcția nevoilor reale ale românilor.

Prea mulți pacienți ajung târziu în spitale pentru că nu investim destul în medicina de familie și în prevenție. De pildă, 5 români dintr-o mie mor în fiecare an dintr-o cauză care poate fi prevenită sau tratată, dar statul român investește prea puțin în programe de screening sau de prevenție”, a scris Mihăilă pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul ministru USR îi reamintește lui Rafila că sistemul sanitar românesc trebuie să renunțe la „vechile obiceiuri”, dintre care cel mai important este „cheltuirea bailor publici fără a da socoteală”. E drept, Ioana Mihăilă nu a precizat și cui anume ar trebui să dea România socoteală.

„Finanțarea sănătății trebuie reprioritizată pentru ambulator și spre prevenție și exact asta se va întâmpla prin reformele din sănătate cuprinse în PNRR, mai ales printr-un nou contract cadru.

România trebuie să se debaraseze de vechile obiceiuri: cheltuirea banilor publici din Sănătate fără a da socoteală”, este atenționarea lui Mihăilă.

Ce înseamnă banii PNRR pentru Sănătate?

  • 25 de spitale refăcute, completate cu aripi noi sau construite de la zero;
  • 3000 de cabinete medicale de familie dotate;
  • 200 de centre comunitare construite și dotate;
  • 150 milioane de euro pentru dotarea spitalelor cu echipamente care să reducă riscul infecțiilor asociate îngrijirii spitalicești;
  • 69 de secții de terapie intensivă pentru nou-născuți renovate și dotate.

Fost ministru al Sănătății: Ce trebuie să facă Alexandru Rafila pentru a lua acești bani?

„La drept vorbind, erau foarte puține lucruri de făcut în prima etapă. Jaloanele pentru acest an în domeniul sanitar erau simplu de atins.

E vorba doar de acte normative, nimic altceva. Încă nu e târziu…”, a mai scris Ioana Mihăilă.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel