marți, mai 30, 2023

Manevra Heimlich este metoda de eliberare a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin, fiind o noţiune importantă de prim-ajutor.

Astfel, prin această tehnică de salvare de la sufocare, aerul din plămânii persoane sufocate este împins afară, provocându-i tuse. Obiectul care obstrucţionează căile respiratorii este deplasat sau chiar îndepartat.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Doctorul Henry Heimlich a introdus această manevră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati.

Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon”

Medicul Tudor Ciuhodaru – de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din Iași – spune că toți ar trebui să știm să facem asta.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

A. Cum preveniți înecarea:

1. Mâncați fără grabă și mestecați bine.

2. Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.

3. Țineți obiectele mici departe de cei mici.

4. Utilizați corect protezele dentare.


B. Cum (te) salvezi:

Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple ce (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceţi:
1. Rămâneţi calm, dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):
o aspiraţie confirmată de martori, anturaj
o nu mai poate vorbi, tuşi şi respira
o pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa

3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.

Te-ar mai interesa: Ce cauzează umflarea picioarelor și a gleznelor? P...

4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

6. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

Te-ar mai interesa: Alimentul care declanșează creșterea alarmantă a g...

7. Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi pentru realizarea corectă a manevrei Heimlich:

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.

3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private