Sari la conținut

Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare sub ochii tăi. Dr. Adina Alberts: MANEVRA HEIMLICH poate salva viața

Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare sub ochii tăi. Sunt dese cazurile în care oamenii se îneacă la masă, din cauza unui bol alimentar, iar situaţia banală în aparenţă poate duce la moartea persoanei în doar câteva minute, sub ochii noştri. Este și cazul unei tinere de 24 de ani care s-a înecat în timp ce lua cina. 

Din nefericire, medicii de pe ambulanță au ajuns prea târziu, nu au mai putut face nimic pentru tănăra de doar 24 de ani.

Într-o postare pe pagina ei de socializare, medicul Adina Alberts spune ce putem salva o persoană dacă se îneacă în timpul mesei.

„Acum câteva zile, o tânără de 24 de ani a murit pentru că s-a înecat în timp ce lua cina. Salvarea a ajuns după 45 de minute, când deja era prea târziu” , scrie dr. Alberts.

Voi știți ce e de făcut dacă un membru al familie pățeste așa ceva?!

MANEVRA HEIMLICH poate salva viața celor dragi, spune dr. Adina Alberts.  „Poate ajuta la scoaterea bolului alimentar care blochează căile respiratorii și care împiedică ajungerea aerului în plâmâni”, explică medicul specialist.

Intervenția trebuie să fie RAPIDĂ

„Este OBLIGATORIE intervenția cât mai rapidă pentru salvarea vieții.
Manevra Heimlich înseamnă efectuarea unei presiuni intense și bruște, pe abdomen, astfel încât ceea de a determinat blocarea traheei, să sară afară.

Practic salvatorul se poziționează în spatele pacientului, îl apucă de mijloc de la nivelul ombilicului, și îl apasă tare și brusc, ridicându-l de la sol”, explică medicul”.

Ce faci dacă ești singură acasă când apare sufocarea?

„Chiar dacă persoana este singură acasă când apare sufocarea, aceasta își poate apăsa singură abdomenul sau se poate apleca peste spătarul unui scaun, apăsând puternic pentru ca mâncarea sau obiectul înghițit să sară afară.

În cazul tinerei decedate în timp ce lua masa, salvator ar fi fost accesul instant la un medic urgentist. Medicul urgentist ar fi instruit membrii familiei, pe video call, cum să aplice tinerei manevra Heimlich”, a scris Adina Alberts pe Facebook.

Un astfel de serviciu există!
Abonează-te acum la eTELEDOC și poți beneficia de expertiza unui medic urgentist atunci fiecare secundă contează!”, a scris dr. Adina Alberts pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel