Sari la conținut

Ce trebuie să faci în caz de fractură

Vremea iarna atunci când plouă, ninge și este ger, se poate forma polei, aspect riscant pentru cei care ies din casă. Uneori, o clipă de neatenție se poate solda cu o fractură de os. De cele mai multe ori, fractura osoasă apare în urma unui traumatism, a unui impact puternic sau chiar din pricina stresului. Riscul de fractură este în strânsă legătură cu vârsta, deși sunt des întâlnite și la copii.

Cu toate acestea, o fractură poate să apară și în urma unei afecțiuni medicale care conduce la slăbirea oaselor, așa cum este osteoporoza. Însă, medicii spun că cele mai multe fracturi osoase sunt cauzate de căderi sau de accidente.

Fracturile pot să apară la orice os din organism. În literatura specială, există mai multe moduri diferite în care un os se poate fractura. De exemplu, o ruptură la nivelul osului care nu afectează țesutul înconjurător sau se rupe prin piele este cunoscută sub numele de fractură închisă. Pe de altă parte, una în care pielea este penetrată este cunoscută ca o fractură deschisă. Acestea sunt mai grave decât cele simple, deoarece ele se pot infecta. Ambele situații necesită ajutor imediat, iar fractura deschisă necesită obligatoriu prezența la spital.

Care sunt simptome fracturilor:

  • Durere puternică atunci când persoana în cauză se mișcă,
  • Slăbiciune musculară,
  • Umflarea zonei respective,
  • Deformarea sau colorarea în albastru a locului unde s-a produs fractura,
  • Pătrunderea osului prin piele (la fracturile deschise),
  • Sângerare masivă.

Dacă este posibil nu muta o persoană cu un os rupt, ideal este să poți aplica o atelă.

În ce constă acordarea primului ajutor:

Dacă există sângerare aceasta trebuie oprită. Practic, se va ridica zona lovită, accidentată și se aplică comprese sterile pe ea. De asemenea, trebuie sunat la 112. Ideal este, dacă dorești să oprești sângerarea să aplici un garou sau un bandaj steril pentru ca fractura să nu se infecteze. În al doilea rând, este important ca partea fracturată să fie în repaus absolut tocmai pentru ca cel în cauză să nu aibă dureri foarte mari. Cert este că pacientul nu trebuie să se miște până la sosirea salvării.

Dacă este vorba despre o fractură închisă se pot aplica comprese reci, cu gheață pe zona afectată. Pacientul va primi și calmante cu scopul de a diminua durerea. La fel, ca și în cazul fracturilor deschise, pacientul trebuie să stea cât mai liniștit, pe loc, să evite mișcarea care nu face decât să intensifice durerea.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul unei fracturi se face de regulă la camera de gardă a unui spital și este în funcție de tipul facturii, localizarea acesteia. De regulă, tratamentul constă în atele, gips, proceduri chirurgicale dacă fractura este gravă. Pacientul va primi calmante și va primi recomandare pentru repaus pentru câteva săptămâni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel