Sari la conținut

Fructele care protejează creierul şi inima

O dietă echilibrată şi sănătoasă poate ţine la distanţă printre cele mai grave afecţiuni, uneori mai eficient decât medicamentele.

Până acum, nenumărate studii au demonstrat că fructele de pădure protejează împotriva inflamaţiilor, în timp ce altele au evidenţiat că aceste alimente pot îmbunătăţi comportamentul şi funcţiile cognitive.

Pentru a evolua efectele consumului de fructe de pădure asupra funcţiilor cerebrale şi mai ales asupra capacităţii creierului de a elimina acumulările toxice, cercetătorii de la Human Nutrition Research Center, din cadrul Universităţilor Tufts şi Maryland Baltimore County au hrănit şobolani cu o dietă bazată pe fructe de pădure timp de 2 luni iar apoi au analizat creierele creaturilor după o iradiere ce imita modelul de îmbătrânire accelerată.

Citeste si:

Toţi şobolanii din studiu au fost hrăniţi cu fructe de pădure înainte de a fi supuşi radiaţiilor, iar ulterior au fost divizaţi în două grupuri: unul evaluat după 36 de ore de la radiaţii şi un altul analizat la 30 de zile după radiaţii. 

„După 30 de zile de dietă bazată pe fructe de pădure, şoarecii au experimentat un grad semnificativ de protecţie împotriva radiaţiilor, comparativ cu grupul de control. Am observat beneficii semnificative aduse de dieta şi credem că ele se datorează fitonutrienţilor”, a declarat specialistul Shibu Poulose. 

 Cercetătorii au analizat schimbările neurochimice din creier, concentrându-se asupra autofagiei, care poate avea rol în reglarea sinapselor, degradarea şi reciclarea componentelor celulare. „Majoritatea bolilor de la nivelul creierului, precum Alzheimer şi Parkinson au un nivel crescut de proteine toxice. Fructele de pădure par să promoveze autofagia, mecanismul de curăţare natural al creierului, reducând acumularea de toxine”, a adăugat Poulose.

În prezent, oamenii de ştiinţă realizează un studiu pe subiecţi umani cu vârste cuprinse între 60 şi 75 de ani. 

„Avem multe experimente realizate pe animale care sugerează că aceşti compuşi protejează creierul îmbătrânit şi vindecă unele deficienţe de comportament. Sperm că  aceste lucruri se vor observa şi în studiile pe oameni”, a declarat Barbara Shukitt-Hale, coordonatorul studiului realizat pe subiecţi umani. 

Alte studii realizate pe fructele de pădure au demonstrat că cel puţin trei porţii de afine şi căpşune pe săptămână pot reduce cu o treime riscul femeilor de a suferi de infarct. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.