Sari la conținut

Fructele momentului! 5 motive pentru care să mâncați cireșe

consumul de cireșe
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Beneficiile cireșelor

Fructele momentului! 5 motive pentru care să mâncați cireșe

A început deja sezonul cireșelor. După cum se știe, cireșele au rămas printre puținele fructe care nu pot fi consumate decât în sezon. Cu atât mai mult trebuie să profităm de acest lucru la maxim. Pentru că, fie ele albe, roșii sau galbene, sunt printre cele mai apreciate fructe de majoritatea dintre noi.

Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, cireşele sunt cunoscute şi proprietăţile lor vindecătoare. Aceste fructe au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru tratarea artritei şi insomniei.

Cireșele, fructele momentului!

Cireșele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale și au un rol benefic pentru sănătatea organismului nostru. Vitaminele pe care le conțin cireșele sunt: C, PP, A, E, B1, B2, B6, B9 si acid folic. Dintre elementele nutritive fac parte: fier, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, sulf, nichel, calciu.

Sâmburii de cireșe conțin tanin, fructoză, acizi organici și pectine. Datorită conținutului de cumarină (substanță cu efect anticoagulant), sâmburii de cireșe reduc riscul de formare a chegurilor de sânge. Cireșele au un efect anti-aging, prevenind îmbătranirea prematură a celulelor, și cresc rezistența capilarelor sangvine. Mai mult de atât, conțin și multa apă, contribuind, astfel, la hidratarea organismului.

Antioxidanţii numiţi antocianini sunt cei care conferă cireşelor culoarea roşie caracteristică şi cu cât este mai mare saturaţia acestora, cu atât beneficiile sunt mai mari.

5 motive pentru care să mâncați cireșe

  • Cireşele conţin vitaminele C, B și A, bioflavonoide, acid elagic, antocianină, melatonină, care ajută la combaterea bolilor cardiovasculare, artritei, gutei, diabetului, cancerului şi ameliorează durerile de cap.
  • S-au efectuat numeroase studii care au arătat că aceste fructe scad nivelul glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor. Soiurile de roşu închis conţin multe antocianine şi carotenoide – flavonoide care întăresc pereţii vaselor de sânge. Tocmai de aceea, sunt unul dintre cele mai bune mjloace profilactice pentru hipertensiune.
  • Cantitatea mare de vitamina C şi zinc sunt foarte importante pentru sistemul imunitar.
  • Un consum regulat de cireşe poate încetini riscul de a dezvolta Alzheimer. Sâmburii de cireşe conțin o cantitate mică de amigdalină, numită şi vitamina B17, despre care se crede că determină micşorarea tumorilor şi previne dezvoltarea cancerului.
  • Activează rinichii şi ficatul, care încep să funcţioneze mai eficient. În plus, antioxidanţii sunt importanţi în lupta împotriva radicalilor liberi şi, prin urmare, consumul de cireşe întinereşte, informeaza Rador.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel