Din cuprinsul articolului
Fructele și legumele. Beneficii nutritive în funcție de culoare.
Știm, încă din copilărie, că printre cele mai nutritive alimente sunt fructele și legumele. Specialiștii spun că legumele și fructele conțin diferite substanţe nutritive şi vitamine, cu proprietăţi diferite, în funcție de culoarea lor.
Ideal pentru sănătatea noastră este să consumăm din fiecare categorie de culoare aceeaşi cantitate. Nutriționiștii susțin că, în acest caz, organismul nostru se aprovizionează cu uşurinţă din aceste surse naturale cu vitamine, săruri minerale şi fibre, care sunt esenţiale în funcţionarea şi menţinerea sănătăţii.
Mai simplu spus, culoarea este cartea de vizită a legumelor. Ea spune despre ele ce anume conțin, aspura căror organe acționează și ce boli pot preveni sau pot trata. Prin urmare, când îți organizezi dieta zilnică ai putea să iei în considerare ce culori așezi pe farfurie. Pentru că legumele și fructele au beneficii diferite în funcție de culoare.
Fructele și legumele galbene sau portocalii, cum ar fi mango sau morcovi, ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, dar și la menținerea sănătăți inimii și ochilor. Cele de culoare portocalie sunt bogate în beta-caroten, vitamina C, antioxidanţi.
Cu ajutorul lor putem să ne îmbunătăţim vederea şi sistemul imunitar, iar pielea îşi va păstra frumuseţea timp îndelungat.
Cele mai benefice fructe şi legume portocalii sunt: piersicile, nectarinele, caisele, perele, portocalele, kumquat-ul, pepenele galben, dovleacul plăcintar, kaki, morcovii şi porumbul dulce.
Fructele şi legumele de culoare roşie sunt renumite pentru conţinutul ridicat de antioxidanţi şi de substanţe nutritive. Aceste substanţe ne ajută la menţinerea sănătăţii inimii, luptă împotriva apariţiei celulelor canceroase şi asigură buna funcționare a creierului şi a memoriei.
Printre cele mai eficiente sunt: cireşele, vişinele, coarnele, zmeura, căpşunele, coacăzele, afinele roşii, rodia, pepenele roşu; roşiile, ardeii, ridichile, sfecla şi rubarba.
Căpșunele sau roșiile ajută la circulația sanguină la nivelul inimii și ne protejează de diferite boli degenerative precum Alzheimer.
Legumele şi fructele albe sau cu tentă mai deschisă la culoare, ajută în primul rând la menţinerea optimă a nivelului de colesterol și la buna funcţionare a inimii. De asemenea, joacă un rol esenţial, în lupta împotriva formării celulelor canceroase.
Perele, nectarinele albe, gulia, ceapa, usturoiul, conopida, ciupercile şi cartofii albi sunt cele mai benefice în acest sens.
Cu ajutorul legumelor şi fructelor verzi ne putem întări oasele, sprijini sănătatea ochilor şi împiedica formarea cancerului, datorită conţinutului ridicat de clorofilă şi calciu.
Strugurii, kiwi-ul, lime-ul, merele verzi, spanacul, ceapa verde, mazărea, castravetele, soiurile diferite de salate şi varză, rucola, brocoli sunt cele mai eficiente în acest sens.
Substanţele existente în fructele şi legumele de culoare mov şi albastru încetinesc îmbătrânirea, întreţin memoria. De asemenea, păstrează sănătatea la nivelul căilor urinare.
Cele mai eficiente sunt: prunele, strugurii, scoruşele, afinele, murele, coacăzele negre, fructele de soc, tayberry-ul, vinetele, morcovii mov şi varza roşie.
Cerul de la sud de Atena, Grecia, a devenit portocaliu din cauza unei furtuni de…
Camelia Pătrășcanu anunță că un semn poate să-și schimbe întreaga viață până la începutul lunii…
Fiind unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, se…
Băuturile populare care protejează creierul de boli au atras o atenție considerabilă în ultimii ani,…
Nutriționistul Cristian Mărgărit a oferit la Antena 3 câteva explicații cu privire la modul în…
Rețetă pască fără aluat. În cazul în care doriți să vă delectați cu un desert…