Sari la conținut

Fructul care ar putea proteja împotriva bolilor de ficat induse de alcool, potrivit unei cercetări

dieta ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
dieta ficat gras

Consumul de alcool poate inflama ficatul, dar consumul unui anumit fruct ar putea ajuta la reducerea cantității de daune cauzate.

Potrivit unei cercetări, antioxidantul naringină poate proteja împotriva steatozei hepatice induse de alcool prin reducerea stresului oxidativ, susține o echipă de la Școala de Medicină Tradițională Chineză. NHS precizează că steatoza este termenul pentru a descrie o „acumulare de grăsime în celulele hepatice”.

Deși acesta este primul stadiu al bolii ficatului gras, consumul de grapefruit, care conține naringină, ar putea „îmbunătăți rezistența la stresul oxidativ și la inflamație”.

Cercetătorii au notat în 2019: „Boala hepatică alcoolică (ALD) este un risc major pentru sănătate la nivel mondial”.

Pentru studiu, echipa a crescut „pești zebră transgenici” cu o „expresie eGFP specifică ficatului”.

Peștii zebră au fost expuși la două procente de etanol (alcool pur) timp de 32 de ore pentru a „stabili un model ALD”.

Pentru a stabili efectul, echipa a studiat ce „modificări morfologice ale formei ficatului” au avut loc, orice modificări histologice și nivelurile de radicali liberi legate de stresul oxidativ.

dieta cu grepfruit

Fructul care ar putea proteja împotriva bolilor de ficat

S-a demonstrat că tratamentul cu naringină reduce steatoza hepatică alcoolică, care a fost „dependentă de doză”.

Ei au concluzionat: „Această constatare a sugerat că naringina poate inhiba steatoza și leziunile hepatice induse de alcool prin atenuarea acumulării de lipide și reducerea stresului oxidativ și a apoptozei”.

O astfel de cercetare are limitări, deoarece au fost analizați peștii zebră, și nu oamenii.

Hepatitis Foundation of New Zealand (Fundația pentru Hepatită din Noua Zeelandă) a subliniat faptul că citricele, cum ar fi grepfrutul, „stimulează ficatul”.

Se spune că citricele transformă „materialele toxice în substanțe care pot fi absorbite de apă”.

Organizația a adăugat: „Grapefruitul este deosebit de bun, deoarece conține naringină și naringenină, care sunt antioxidanți care reduc inflamația pentru a proteja ficatul de leziuni.

„Cu toate acestea, grepfrutul poate interacționa cu unele medicamente, așa că este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți îngrijorări.”

În timp ce adăugarea grapefruitului în dieta dumneavoastră ar putea fi utilă pentru protejarea ficatului, consumul continuu de alcool ar putea duce la îmbolnăviri suplimentare.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel