Sari la conținut

Fructul plin de fibre, care te ajută să scapi de kilogramele în plus, luptă împotriva cancerului și îți menține inima sănătoasă. De cele mai multe ori treci pe lângă el în supermarket

Pomelo este un fruct citric asiatic mare care este strâns legat de grapefruit.

Are forma unei lacrimi și are pulpa verde sau galbenă și coajă groasă, palidă. Poate crește până la dimensiunea unui pepene galben sau mai mare.

Pomelo are un gust asemănător cu grapefruitul, dar este mai dulce.

Conține mai multe vitamine, minerale și antioxidanți care îl fac un plus sănătos pentru dieta ta.

Iată 9 beneficii pentru sănătate ale pomelo, inclusiv cum să-l adaugi cu ușurință în dietă.

1. Foarte hrănitor

Pomelo conține o varietate de vitamine și minerale și este o sursă excelentă de vitamina C.

Un pomelo decojit (aproximativ 21 uncii sau 610 grame) conține:

  • Calorii: 231
  • Proteine: 5 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 59 de grame
  • Fibre: 6 grame
  • Riboflavină: 12,6% din valoarea zilnică (VZ)
  • Tiamina: 17,3% din VZ
  • Vitamina C: 412% din VZ
  • Cupru: 32% din VZ
  • Potasiu: 28% din VZ

Un fruct conține vitamina C pentru câteva zile, un puternic antioxidant care întărește imunitatea, care ajută la prevenirea daunelor celulare cauzate de compușii nocivi numiți radicali liberi.

Pomelo este, de asemenea, bogat în alte vitamine și minerale, inclusiv potasiu, care ajută la reglarea echilibrului fluidelor și a tensiunii arteriale.

În plus, pomelo conține alte câteva vitamine și minerale în cantități mai mici.

2. Plin de fibre

Un pomelo oferă 6 grame de fibre. Majoritatea oamenilor ar trebui să urmărească să obțină cel puțin 25 de grame de fibre pe zi, astfel încât fructele sunt o modalitate excelentă de a vă ajuta să vă satisfaceți nevoile.

Este deosebit de bogat în fibre insolubile, care ajută la adăugarea volumului scaunului și la prevenirea constipației.

Fibrele alimentare servesc, de asemenea, ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase din intestin

În plus, fibrele din fructe, cum ar fi cele de pomelo, au fost asociate cu o densitate osoasă îmbunătățită, menținerea greutății pe termen lung, îmbunătățirea sănătății intestinului și a creierului și un risc scăzut de apariție a unor boli cronice.

3. Poate promova pierderea în greutate

Pomelo te poate ajuta să slăbești.

Un pomelo decojit (aproximativ 21 uncii sau 610 grame) conține 230 de calorii, ceea ce este un număr relativ scăzut pentru un volum atât de mare de alimente.

Mâncatul multor alimente cu conținut scăzut de calorii vă poate ajuta să vă mențineți satul cu mai puține calorii.

În plus, pomelo conține proteine și fibre, ambele vă pot ajuta să vă simțiți plin pentru mai mult timp.

Atât alimentele care conțin proteine, cât și fibre ajută la inducerea senzației de sațietate. Astfel, s-ar putea să vă fie mai ușor să reduceți aportul de calorii și să pierdeți în greutate alegând aceste alimente.

4. Bogat in antioxidanti

Pomelo este plin de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea și inversarea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi.

Radicalii liberi sunt compuși găsiți în mediu și alimente. Ele pot provoca probleme de sănătate și boli cronice atunci când se acumulează în corpul tău la niveluri ridicate

Pomelo nu numai că conține peste 400% din DZ pentru vitamina C, un antioxidant puternic, dar conține și câțiva alți compuși antioxidanti.

Principalii antioxidanți din pomelo sunt naringenina și naringina, ambele se găsesc în mod obișnuit în fructele citrice

În plus, pomelos conțin licopen, un antioxidant antiinflamator care este prezent și în roșii .

Multe dintre beneficiile pomelolor, cum ar fi proprietățile lor anti-îmbătrânire și sănătoase pentru inima, sunt atribuite conținutului lor ridicat de antioxidanți.

5. Poate stimula sănătatea inimii

Pomelo poate stimula sănătatea inimii prin reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride, două grăsimi din sânge care au fost legate de bolile de inimă.

Un studiu de 21 de zile la șobolani a constatat că suplimentarea cu extract concentrat de pomelo a redus nivelul de trigliceride cu până la 21%, colesterolul total cu până la 6% și colesterolul LDL (rău) cu până la 41%).

Un alt studiu a remarcat că pomelo poate reduce aceste grăsimi din sânge, împiedicând absorbția completă a colesterolului din alimente în organism.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la oameni pentru a stabili o legătură între fructele de pomelo și sănătatea inimii.

Rețineți că ar trebui să evitați pomelo dacă luați medicamente cu statine pentru colesterolul ridicat.

La fel ca grepfrutul, pomelos conțin compuși numiți furanocumarine, care pot afecta metabolismul statinelor.

6. Poate avea proprietăți anti-îmbătrânire

Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, pomelo poate exercita efecte anti-îmbătrânire.

Antioxidanții, inclusiv vitamina C, pot ajuta la prevenirea daunelor pielii cauzate de radicalii liberi nocivi, ajutându-vă să vă mențineți un aspect mai tânăr.

Pomelo poate scădea, de asemenea, formarea de produse finale de glicație avansată (AGE), care sunt cauzate de nivelurile ridicate de zahăr din sânge.

AGE-urile pot contribui la procesul de îmbătrânire provocând decolorarea pielii, circulație deficitară și probleme de vedere și rinichi – în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, un studiu pe eprubetă a constatat că extractul de pomelo a scăzut semnificativ cantitatea de AGE care s-au format după expunerea la zahăr .

În plus, uleiul esențial din coaja de pomelo este bogat în antioxidanți și poate scădea producția de melanină în piele, ajutând potențial la prevenirea decolorării și a petelor solare.

7. Poate fi antibacterian și antifungic

Pomelo poate avea, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antifungice, deși majoritatea cercetărilor asupra acestor efecte au folosit uleiuri esențiale din coajă de pomelo.

Într-un studiu pe eprubetă, uleiul esențial de pomelo a încetinit creșterea bacteriilor de pe lentilele de contact moi

Un alt studiu a observat că uleiul esențial de pomelo a ucis Penicillium expansum, o ciupercă care poate produce o neurotoxină dăunătoare, mai eficient decât uleiurile de portocale, lime sau lămâie

În timp ce fructul în sine se poate lăuda cu unele dintre aceste proprietăți antibacteriene și antifungice, sunt necesare mai multe cercetări.

Deoarece uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, nu trebuie să le ingerați și ar trebui să fie diluate corespunzător înainte de a le aplica pe piele.

8. Poate lupta împotriva celulelor canceroase

Pomelo poate ajuta, de asemenea, la uciderea celulelor canceroase și la prevenirea răspândirii cancerului.

Un studiu pe șoareci a constatat că extractul de coajă de pomelo a suprimat creșterea tumorii, a întărit sistemul imunitar și a ucis celulele canceroase

Un studiu similar a observat că un extract din frunze de pomelo a ucis celulele canceroase ale pielii la șoareci

În plus, s-a demonstrat că naringenina – unul dintre principalii antioxidanți din pomelo – ucide celulele cancerului de prostată și pancreas, precum și încetinește răspândirea cancerului pulmonar în studiile pe eprubetă

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la oameni pentru a înțelege pe deplin efectul pomelo asupra cancerului.

În cele din urmă, este important să ne amintim că fructele de pomelo conțin cantități mult mai mici din acești compuși potențial ucideri de cancer decât formele concentrate utilizate în studii.

9. Ușor de adăugat în dieta ta

Pomelo este ușor de adăugat în dieta ta.

Pentru a curăța pomelo, tăiați un inch (2,5 cm) de la capătul ascuțit al fructului. Apoi tăiați câteva crestături lungi de inci (2,5 cm lungime) în coaja groasă din jurul diametrului acesteia.

Desprindeți coaja secțiune cu secțiune folosind aceste crestături.

După ce curățați pielea, puteți împărți cu ușurință fructele rămase în secțiuni. Ca și alte citrice, fructele de pomelo sunt separate în secțiuni de o membrană subțire, albă, fibroasă – numită miez – care îl face ușor de despărțit.

Pomelo poate fi consumat singur ca gustare sau folosit ca înlocuitor pentru alte citrice în rețete. De asemenea, este un adaos excelent la salate.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel