Sari la conținut

Fructul supranumit „aurul toamnei” te protejează de cancer, scade tensiunea arterială și ajută la refacerea ficatului

fructele sunt benefice pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fructe care ajută la creşterea imunităţii

Unele beneficii extraordinare ale fructelor de gutui includ: poate ajuta la pierderea în greutate, ajută la tratarea ulcerului, este antiinflamator, are beneficii antioxidante mari, are proprietăți antivirale, poate ajuta la rezolvarea problemelor digestive, este benefic pentru sistemul cardiovascular, poate ajuta la echilibrarea nivelurilor colesterolului, poate ajuta la reducerea riscului de cancer, poate fi utilizat pentru ameliorarea stresului, poate îmbunătăți sănătatea ochilor, este benefic pentru ficat și poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergice.

Fructul de gutui nu este unul dintre fructele obișnuite pe care le adăugăm în coșurile noastre de cumpărături, dar are câteva proprietăți excepționale pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

Dacă te chinui sa introduci destule fructe in obiceiurile tale alimentare in aceasta iarna, trebuie sa stii ca acest fruct este la fel de delicios gatit sau confiat.

Totuși, pentru a beneficia pe deplin de proprietățile sale de slăbire și antiinflamatoare, printre altele, nu există nimic mai bun decât o salată de fructe proaspete de gutui!

Beneficii extraordinare ale fructelor de gutui

1. Poate ajuta la pierderea în greutate

În mod similar, față de alte fructe din aceeași categorie (adică, mere și pere), gutuia este extrem de săracă în calorii (100 de grame de Gutui proaspăt are doar 57 de calorii), dar bogat în fibre și compuși nutritivi importanți.

Face din acest fruct completarea perfectă pentru dieta ta dacă vrei să slăbești acele kilograme în plus sau dacă încerci să-ți menții corpul de vară peste iarnă.

În plus, dacă ești pasionat de sală de sport, vitaminele sănătoase și carbohidrații furnizați de acest fruct pot completa dieta ta de antrenament și pot adăuga o notă proaspătă!

2. Ajută la tratarea ulcerelor

Mai multe studii au descoperit că Gutuia poate preveni ulcerele gastrice, chiar și cele cauzate de consumul de alcool.

De fapt, există compuși unici conținuti în acest fruct care împiedică formarea bacteriei H. Pylori, adesea responsabilă de ulcerele gastrice.

Ulcerele gastrice și peptice sunt astăzi o afecțiune care afectează peste 4 milioane de oameni în Statele Unite în fiecare an.

Acestea sunt adesea cauzate de stres și de alimentația dezechilibrată și, deși poate fi tratată medical, Gutuiul poate reprezenta o soluție mai naturală a problemei.

3. Este Antiinflamator

Fructul de gutui este incredibil de bogat în vitamina C și poate furniza până la 25% din doza zilnică recomandată.

Aceste valori sunt valabile în special pentru fructele coapte, care sunt și mai bogate în Vitamina C. Această vitamină este esențială pentru a fi introdusă în dietele noastre, deoarece ne crește nivelul de imunitate și ne poate ajuta să tratăm unele afecțiuni inflamatorii.

Proprietățile antibacteriene ale acestui fruct sunt, de asemenea, esențiale pentru a preveni creșterea și răspândirea bacteriilor dăunătoare și a fost considerat eficient în tratarea E.Coli și S. aureus.

4. Are mari beneficii antioxidante

Gutuiul este cunoscut de ceva vreme pentru beneficiile sale antioxidante excelente. De fapt, fructul este extrem de bogat în antioxidanți, despre care s-a dovedit că ajută la combaterea radicalilor liberi și, prin urmare, vă protejează celulele de daune.

Este incredibil de util în combaterea inflamației, reducerea stresului metabolic și prevenirea riscului de boli cronice. Flavonoidele prezente în fructe, cum ar fi quercetina și kaempferol, pot reduce șansele de apariție a bolilor cardiace și cardiovasculare.

Alături de acestea, nivelurile ridicate de antioxidanți prezente în sucul de gutui vă pot ajuta să vă întineriți pielea și să reparați daunele cauzate de îmbătrânire și stres.

sursa: Unsplash

5. Are proprietăți antivirale

Mai multe cercetări au descoperit că gutuia este extrem de bogată în substanțe fenolice. Acest compus a fost folosit de ani de zile în medicina tradițională și occidentală pentru a spori activitatea antigripală a medicamentelor.

Aceste proprietăți antivirale, împreună cu beneficiile antioxidante și antiinflamatorii ale Gutuiului, s-au dovedit extrem de utile în combaterea și prevenirea răcelilor obișnuite, a gripei sezoniere și a agenților patogeni virali similari.

În timp ce portocalele sunt cunoscute că ajută la acest lucru, Gutuia poate fi noul adaos și poate schimba complet modul în care priveai dieta ta de toamnă!

6. Poate ajuta la rezolvarea problemelor digestive

În timp ce gutuiul a fost folosit în medicina tradițională pentru a rezolva problemele digestive de secole, studii recente au putut confirma proprietățile utile deținute de această plantă.

De fapt, Gutuia s-a dovedit eficient în protejarea țesutului nostru intestinal împotriva mai multor tulburări digestive, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și colita ulceroasă.

Totuși, datorită beneficiilor incredibile pe care acest fruct le poate aduce stomacului și intestinelor noastre, s-a văzut că poate ajuta la reducerea efectelor vărsăturilor și greaței, chiar și pe cele induse de sarcină sau de grețurile matinale.

7. Gutuia pentru sistemul dumneavoastră cardiovascular

Pomurile și drupele (adică pere, mere, gutui, cireșe și caise) au fost considerate a fi incredibil de benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

De fapt, aceste fructe sunt bogate în acizi clorogene, antociani și flavonoli, împreună cu catechine și proantocianidine.

8. Vă poate ajuta să vă echilibrați nivelul de colesterol

Fructul de gutui este bogat în fibre naturale solubile și complet fără colesterol! Înseamnă că poate fi adăugat în dieta zilnică a persoanelor care suferă de colesterol ridicat, fără efecte secundare.

9. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

În timp ce o dietă sănătoasă, bogată din punct de vedere nutrițional este cheia pentru a trăi mult și a fi sănătos, există unele fructe și legume care pot face trucul puțin mai bine decât altele.

Datorită numeroaselor proprietăți antioxidante ale Gutuiului pe care le-am menționat mai sus, fructele sunt considerate a fi potențial utile pentru a reduce riscul de cancer.

Gutuiul poate, de fapt, să vă ajute să luptați împotriva radicalilor liberi și să protejați celulele de daunele pe care le-ar putea provoca.

Mai mult, s-a dovedit că pulpa și sucul de gutui au proprietăți astringente, numite în mod obișnuit taninuri, cum ar fi catechina și epicatechina.

Deși acești compuși nu sunt printre cei mai cunoscuți , ei au grijă de sarcina importantă de a vă proteja membranele mucoase de cancere.

Ei fac acest lucru conectându-se la toxinele adesea responsabile de cancer și neutralizându-le.

10. Poate fi folosit pentru a elimina stresul

Consumul regulat de suc de gutui a fost văzut ca fiind benefic pentru reducerea nivelului de stres la persoanele afectate de stresul care derivă dintr-un stil de viață rapid și din sarcinile de zi cu zi.

Deși s-a văzut că are această proprietate în principal datorită cantităților mari de antioxidanți prezenți în fructe, gutuiul s-a dovedit a fi o completare excelentă pentru dieta ta, mai ales dacă vrei să-ți menții liniștea minții pe tot parcursul zilei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.