Sari la conținut

Gastrita, boala anunțată de arsurile la stomac. Cum se previne și care sunt principalii factori de risc

Gastrita, o boală frecventă. În ultimul timp simți o senzație de arsură la stomac? Alteori te supără crampele localizate în spatele sternului sau, mai rău, ai senzația de regurgitare?

Nu neglija aceste simptome, mergi la medicul specialist gastroenterolog pentru evaluare. Acestea pot fi semnele unei gastrite sau mai rău al ulcerului gastric și este indicat să faci tot ce poți pentru a preveni aceste afecțiuni.

Gastrita înseamnă o inflamare a mucoasei stomacului. În cazuri mai grav, atunci când  mucoasa stomacală este deteriorată și expusă acidului gastric, simptomele pot să includă sângerarea iar afecțiunea se numește ulcer gastric.

Iată cum recunoști gastrita:

Uneori, gastrita este complet asimptomatică. Totuși, sunt persoane care au manifestări precum sunt:

  • Dureri abdominale, crampe
  • Senzație de greață și de vomă
  • Indigestie
  • Arsuri stomacale

Gastrita este de două feluri: acută și cronică. Cea acută are un debut brusc, iar cea cronică se instalează și se agravează în timp, în lipsa tratamentului adecvat.

Principalii vinovați de apariția gastritei sunt: nivelul ridicat de stres, consumul de alcool, abuzul de medicamente antiinflamatoare. Dar la baza bolii poate sta și o infecție bacteriană, așa cum este cea cu Helicobacter pylori.

Primele semene ale gastritei acute sunt: senzația de prea plin în stomac, dureri și arsuri în partea de sus a stomacului, balonare, iar durerea se acutizează de regulă, după masă. Uneori, pot să fie însoțite și de senzația de greață, de vomă.

Gastrita cronică are ca principali vinovați consumul de medicamente antiinflamatoare, fumatul, alcoolul, infecția cu H pylori, o boală autoimună sau anemia pernicioasă. De regulă, boală are același manifestări ca în forma acută, sunt prezente durerile de stomac, arsurile, însă uneori pot să apară și hemoragii care complică tabloul clinic.

Uite cum poți să previi gastrita:

  • Nu consuma cafea pe stomacul gol. Abia după ce ai mâncat poți să savurezi o cafea.
  • Nu sări peste micul dejun, oricât de grăbită ești.
  • Nu consuma citrice pe stomacul gol, fiindcă dacă ai stomacul sensibil riști să agravezi situația și să ai o reacție acidă.
  • Nu omite nici o masă. Încearcă să mănânci cele 3 mese pe zi la aceeași ore. De asemenea, ia și cele două gustări pe zi. Nu abuza de prăjeli, condimente, mâncare fast-food.
  • Mestecă încet, nu mănâncă pe fugă și nu bea apă în timpul mesei.
  • Alungă stresul și dacă nu poți, caută anumite tehnici de relaxare. Dacă nici așa nu reușești, mergi la un terapeut.
  • Nu lua antiinflamatoare nesteroide decât în situațiile grave, atunci când medicul ți le recomandă.
  • Nu face abuz de alcool, de fumat. Și cafeaua trebuie consumată în cantități mici.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel