duminică, ianuarie 23, 2022

Gastrita, o boală frecventă. În ultimul timp simți o senzație de arsură la stomac? Alteori te supără crampele localizate în spatele sternului sau, mai rău, ai senzația de regurgitare?

Nu neglija aceste simptome, mergi la medicul specialist gastroenterolog pentru evaluare. Acestea pot fi semnele unei gastrite sau mai rău al ulcerului gastric și este indicat să faci tot ce poți pentru a preveni aceste afecțiuni.

Te-ar mai interesa: Mirosul, un indiciu important în depistarea bolilo...

Gastrita înseamnă o inflamare a mucoasei stomacului. În cazuri mai grav, atunci când  mucoasa stomacală este deteriorată și expusă acidului gastric, simptomele pot să includă sângerarea iar afecțiunea se numește ulcer gastric.

Iată cum recunoști gastrita:

Uneori, gastrita este complet asimptomatică. Totuși, sunt persoane care au manifestări precum sunt:

 • Dureri abdominale, crampe
 • Senzație de greață și de vomă
 • Indigestie
 • Arsuri stomacale

Gastrita este de două feluri: acută și cronică. Cea acută are un debut brusc, iar cea cronică se instalează și se agravează în timp, în lipsa tratamentului adecvat.

Principalii vinovați de apariția gastritei sunt: nivelul ridicat de stres, consumul de alcool, abuzul de medicamente antiinflamatoare. Dar la baza bolii poate sta și o infecție bacteriană, așa cum este cea cu Helicobacter pylori.

Te-ar mai interesa: Situația se înrăutățește peste noapte! Ce se va în...

Primele semene ale gastritei acute sunt: senzația de prea plin în stomac, dureri și arsuri în partea de sus a stomacului, balonare, iar durerea se acutizează de regulă, după masă. Uneori, pot să fie însoțite și de senzația de greață, de vomă.

Gastrita cronică are ca principali vinovați consumul de medicamente antiinflamatoare, fumatul, alcoolul, infecția cu H pylori, o boală autoimună sau anemia pernicioasă. De regulă, boală are același manifestări ca în forma acută, sunt prezente durerile de stomac, arsurile, însă uneori pot să apară și hemoragii care complică tabloul clinic.

Te-ar mai interesa: Un efect post-infecție mai puțin cunoscut. Nimeni ...

Uite cum poți să previi gastrita:

 • Nu consuma cafea pe stomacul gol. Abia după ce ai mâncat poți să savurezi o cafea.
 • Nu sări peste micul dejun, oricât de grăbită ești.
 • Nu consuma citrice pe stomacul gol, fiindcă dacă ai stomacul sensibil riști să agravezi situația și să ai o reacție acidă.
 • Nu omite nici o masă. Încearcă să mănânci cele 3 mese pe zi la aceeași ore. De asemenea, ia și cele două gustări pe zi. Nu abuza de prăjeli, condimente, mâncare fast-food.
 • Mestecă încet, nu mănâncă pe fugă și nu bea apă în timpul mesei.
 • Alungă stresul și dacă nu poți, caută anumite tehnici de relaxare. Dacă nici așa nu reușești, mergi la un terapeut.
 • Nu lua antiinflamatoare nesteroide decât în situațiile grave, atunci când medicul ți le recomandă.
 • Nu face abuz de alcool, de fumat. Și cafeaua trebuie consumată în cantități mici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private