Sari la conținut

Gastropatia reactivă vs. Gastrita: Care este diferența?

hemoroizii, gastrita
Sursa: Shutterstock

Gastropatie sau gastrită? Ambele afectează mucoasa stomacului sau mucoasa. Dacă ați primit oricare dintre diagnostice, este ușor să le confundați pe cele două. Cu toate acestea, aceste condiții sunt diferite și vă afectează corpul în moduri diferite.

Gastrita este un termen medical care descrie inflamația în mucoasa stomacului. Gastropatia înseamnă că mucoasa stomacului este deteriorată, dar nu inflamată. Gastropatia și gastrita pot fi cronice, ceea ce înseamnă că se dezvoltă lent în timp, sau pot fi acute, apărând brusc și durând doar o perioadă scurtă de timp. Unele tipuri de gastropatie și gastrită provoacă mici pauze numite eroziuni în mucoasa stomacului, care pot duce la ulcere.

Ce este Gastropatia Reactivă?

Gastropatia reactivă se mai numește și gastrită chimică și este rezultatul unor substanțe chimice comune care irită mucoasa stomacului.

Ce cauzează gastropatia reactivă?

Gastropatia reactivă este rezultatul utilizării pe termen lung a alcoolului sau a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Poate fi cauzată și de refluxul acid, o afecțiune în care acizii din stomac curg înapoi din intestinul subțire la stomac.

Care sunt simptomele gastropatiei reactive?

Unii oameni cu gastropatie nu au niciun simptom. Alții pot prezenta indigestie sau dispepsie, precum și următoarele:

  • Dureri de stomac, de obicei în partea superioară a abdomenului
  • Vărsături
  • Greaţă
  • Senzație de sațietate în timpul sau după masă
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate

Lăsată netratată, gastropatia poate provoca eroziuni sau ulcere sau chiar poate provoca sângerare a mucoasei stomacului. Dacă vă confruntați cu o combinație a următoarelor simptome, sunați imediat medicul :

  • Sânge în scaun
  • Crampe abdominale și dureri extreme
  • Dificultăți de respirație sau amețeli
  • Oboseală
  • Vărsături cu sânge sau vărsături care arată ca și cafeaua măcinată

Uneori veți avea sângerări ușoare în stomac, dar este posibil să nu observați sânge în scaun, o afecțiune cunoscută sub numele de sângerare ocultă.

Care este tratamentul pentru gastropatia reactivă?

Tratamentele depind de ceea ce vă irită stomacul. Dacă luați AINS în mod regulat și observați simptome, medicul dumneavoastră vă poate spune să luați o pauză sau să vă sugereze un alt medicament pentru a vă atenua durerea.

Dacă acidul sau refluxul biliar este cauza gastropatiei dumneavoastră reactive, medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente care vindecă mucoasa stomacului sau o intervenție chirurgicală pentru a opri curgerea excesului de bilă în stomac.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel