Sari la conținut

Gata, s-a aflat! Care este adevăratul motiv pentru care nu e bine să mănânci înainte de culcare

Cina după ora 18.00
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Ce se intampla in corpul tau daca mananci înainte de culcare

Gata, sa aflat! Care este adevăratul motiv pentru care nu e bine să mănânci înainte de culcare. Dr. Brandy Zachary, fondatorul Academiei de Medicină Funcțională, împărtășește beneficiile și dezavantajele acestui obicei înainte de culcare și ce ar trebui să mâncăm.

Ce se întamplă în corpul tău dacă mănânci înainte de culcare

Mesele bogate sau grele, aproape de ora de culcare, pot duce la indigestie, arsuri la stomac si un somn prost.

„Mâncatul prea aproape de ora de culcare poate avea unele efecte negative, în special pentru cei maturi”, spune dr. Zahary, conform Capital.

Medicul mai spune: „Calitatea somnului poate avea de suferit, deoarece corpul lucrează pentru a digera alimentele, în loc să se concentreze pe odihnă și să repare. Acest lucru poate duce la perturbarea tiparelor de somn și chiar la insomnie.

În plus, pentru cei care gestionează nivelul zahărului din sânge, mâncatul târziu în noapte poate provoca creșteri și scăderi nedorite, care pot afecta nivelul de energie a două zi” , adaugă ea.

Orarul meselor poate afecta și controlul greutății. Mâncatul târziu în noapte este adesea asociat cu alegeri alimentare nesănătoase.

„Gestionarea greutății poate deveni mai dificilă, ceea ce înseamnă acele metabolismului încetinește natural seara, ce face mai greu să ardem calorii”, explică dr. Zahary.

Alimente de evitat înainte de culcare

Acest lucru poate crește riscul unor boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Pentru unii, o gustare ușoară și hrănitoare înainte de culcare poate oferi unele beneficii.

Consumul unei cantități mici de alimente ușor de digerat poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, poate preveni senzația de spumă și poate crește calitatea somnului. Acestea beneficii depind de alegerea alimentelor potrivite și de controlul porțiunilor.

Nu orice gustare seara, înainte de culcare, este „rea”. Unele alimente conțin nutrienți care au fost legate de creșterea calității somnului, în timp ce altele ar trebui evitate complet. Cheia constă în alegerea alimentelor potrivite:

Alimente de care puteți să vă bucurați

ceai de musetel
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Alegeți alimente care favorizează somnul, bogate în triptofan, magneziu și calciu. O mână mică de nuci, o porție de cireșe sau o ceașcă caldă de cea i de mușțel pot ajuta la un somn mai bun”, sfătuiește dr. Zaharie.

Alte opțiuni ușor digerabile includ:

  • Iaurt grecesc;
  • Banane;
  • Ovăz.

Alimente de evitat:

„Ferește-te de alimente grele, grase, mâncăruri picante și orice conținut bogat în zahăr sau cofeină”, avertizează dr. Zaharie.

„Acestea pot duce la indigestie, reflux acid și neliniște, toți inamici ai unui somn bun.”

Alte alimente de evitat includ:

  • Alcool;
  • Alimente cu prea multe fibre, cum ar fi fructele uscate;
  • cu prea multă apă, cum ar fi pepenele;
  • Ceapa și roșiile, care pot provoca reflux acid;
  • Energizantele.

Recomandări înainte de culcare

În timp ce gustarea ocazională noaptea târziu, este puțin probabil să provoace probleme semnificative, transformarea într-un obicei obișnuit poate avea consecințe negative. Pentru a găsi un echilibru între satisfacerea senzației de foame și optimizarea somnului, dr. Zachary explică:

Cronometrați-vă mesele: „Luați ultima gustare cu cel puțin două-trei ore înainte de a vă culca. Acest lucru oferă corpului suficient timp pentru a porni procesul de digestie.

Controlul porțiunilor: dacă mănânci o gusta noaptea târziu, alegeți porțiuni mici pentru a evita supraîncărcarea sistemului digestiv.

„Gândește-te mai degrabă la o gustare ușoară, decât la masa completă. O regulă de bază bună este să o omoare sub 200 de calorii”, spune dr. Zaharie.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel