Sari la conținut

Georgiana Ghiță, coach profesionist: „Coaching-ul contribuie la igiena mentală a fiecărei persoane. La fel cum te speli pe dinți în fiecare zi”

wellbeing
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Coaching si starea de bine

Georgiana Ghiță, professional coach: Coaching-ul contribuie la igiena mentală a fiecărei persoane. La fel cum te speli pe dinți în fiecare zi.

În ultimii ani, termenul de „coaching”, a devenit din ce în ce mai răspândit, în România,  pătrunzând în diferite domenii de activitate, de la afaceri și sport până la dezvoltare personală și wellness.

„Coaching”, „wellbeing”, „mindfulness”, cuvinte împrumutate din limba engleză, sunt intrate deja în limbajul comun.

Și, deși prima definiție a coaching-ului  în dicționar este actul de formare a unei persoane sau a unei echipe de oameni într-un anumit sport, acum o definiție mult mai uzitată a coaching-ului este actul de formare a personalului în practica de afaceri sau de birou.

Coaching-ul este, de asemenea, actul de a da cuiva o predare specială într-un anumit subiect, în special pentru a le pregăti pentru o examinare.

„Coaching-ul este un proces prin care cu ajutorul întrebărilor și observațiilor coach-ului, clientul reușește să își depășească obstacolele, își identifică singur propriile soluții, își stabilește și își urmărește obiectivele personale sau profesionale”, Georgiana Ghiță, Professional Coach, într-un interviu Doctorul Zilei.

Georgiana Ghita
Sursa foto: arhiva personala

Georgiana Ghiță: „Coaching-ul este un antrenament pentru minte și gânduri”

Ce înseamnă, de fapt, coaching, cum poate cineva să ajungă wellbeing coach și care sunt persoanele care au nevoie de coaching?

Coaching-ul este un proces prin care cu ajutorul întrebărilor și observațiilor coach-ului, clientul reușește să își depășească obstacolele, își identifică singur propriile soluții, își stabilește și își urmărește obiectivele personale sau profesionale.

Coaching-ul este folosit adesea în organizații pentru echipe sau lideri să îi ajute să comunice, să colaboreze și să obțină performanță.

Coaching-ul este un antrenament pentru minte și gânduri, este un proces care te ajută să te observi, să conștientizezi unde te blochezi în gândire, să reflectezi asupra propriul comportament și în funcție de asta să faci schimbările pe care le dorești pentru a obține rezultatele propuse.

Nu există o rețetă care să meargă la toată lumea. Coaching-ul te ajută să-ți găsești singur propria rețetă

Coachii sunt persoanele care folosesc instrumente și strategii pentru a-și ajuta clienții să treacă peste ceea ce îi împiedică să devină cea mai bună versiune a lor.

Puteți să ne explicați ce este și ce nu este wellbeing? Ce tipuri de wellbeing există? Există o reţetă pentru a vă ajuta clienții să se simtă bine tot timpul?

„Binele ființei” este o traducere mot a mot a termenului „wellbeing” din limba engleză. Wellbeing se referă la starea generală de bunăstare și satisfacție a unei persoane. Include aspecte precum sănătatea fizică, sănătatea mentală, fericirea, prosperitatea, echilibrul în viață și satisfacția generală a omului cu el și propriul său mod de trai.

Este o abordare holistică a bunăstării care nu se limitează doar la aspecte fizice, ci ține cont și de starea emoțională, mentală și socială a unei persoane.

Nu cred că există o rețetă care să meargă la toată lumea, fix pe asta se bazează coaching-ul, pe a-ți găsi singur propria rețetă. Și nu cred nici că este realist să te simți bine tot timpul. Doar dacă stăm să ne gândim prin câte evenimente și trăiri trecem într-o lună, e imposibil să fii mereu la același nivel cu energia, fericirea și wellbeing-ul.

În coaching clienții învață să accepte toate stările și trăirile prin care trec și aleg cum este potrivit pentru ei să răspundă și să reacționeze la ele.

În momentul în care accepți starea de fapt și faptul că nu mai poți schimba nimic din ce s-a întâmplat deja, se așterne o liniște interioară și un calm care te ajută să gândești clar și limpede și să mergi mai departe.

Consider că orice metodă de terapie sau coaching, orice activitate de relaxare și explorare a propriei ființe îl ajută pe om să fie mai bine cu el însuși poate intra la categoria de wellbeing.

Starea de fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Georgiana Ghiță: Coaching-ul contribuie la igiena mentală a fiecărei persoane, la fel cum te speli pe dinți în fiecare zi

Prin prisma numeroaselor provocări la care suntem supuși cu toții zi de zi, dezvoltarea personală a devenit pentru unii nu doar o opțiune, ci o necesitate absolută.

Suntem supuși unei cantități uriașe de stres și informații, și avem așteptări din ce în ce mai mari de la noi înșine și de la alții. Acest mediu poate genera anxietate, stres și, în cazuri extreme, burnout.

Am citit undeva că „terapeuții îi ajută pe clienți SĂ SE SIMTĂ mai bine, iar coachii îi ajută pe clienți SĂ FACĂ mai bine”.

Care sunt uneltele și strategiile unui coach pentru a-și ajuta clientul să conștientizeze că are nevoie și de wellbeing („bunăstare”), nu doar de muncă.

Perspectiva mea este că prin coaching clienții se pot simți și bine și pot face și mai bine activitatea lor. Coaching-ul contribuie la igiena mentală a fiecărei persoane, la fel cum te speli pe dinți în fiecare zi. Însă, desigur că poate să nu fie potrivit pentru toată lumea. Ajută atât la muncă, dar și în viața personală.

Coach-ul lucrează cu “materialul clientului”, asta înseamnă că cea mai importantă unealtă pe care o are este ascultarea prezentă și atentă în cadrul sesiunii.

Apoi prezența și spiritul de observație pentru a putea identifica unde se blochează clientul în gândire și pentru a pune întrebările potrivite care să îl ajute să se deblocheze. Comunicarea asertivă este o altă unealtă care îl ajută să creeze o relație puternică cu celălalt și care devine model de comunicare și pentru client.

Pe lângă toate aceste skill-uri, coach-ul se poate folosi și de exerciții, teste de personalitate și elemente din cadrul în care se desfășoară sesiunea de coaching care să fie de folos clientului.

Sincronicitatea evenimentelor care apar în cadrul sesiunilor de coaching, sunt o resursă importantă pentru client și probleme pe care le are în prezent.

Cine apelează la coaching și se implică activ în proces, își dă seama pe parcurs că este uman și că probleme personale pot interveni în cele profesionale și invers.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel